Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu hamnar HVDC på djupt vatten

Annons

Statnett i Norge och Energinet.dk i Danmark har startat jobbet med förberedelserna för att bygga den fjärde kabeln. HVDC-projektet är kostnadsberäknat till 2,2 miljarder kronor.

ABB/Asea Ludvika har levererat de tre första Skagerraklänkarna. De två första som togs i drift 1976 och 1977 är på tillsammans 500 megawatts effekt. ABB håller på att modernisera dessa med det moderna kontrollsystemet Mach 2. De körs som en bipol.

Den tredje polen är på 440 megawatt och togs i drift 1993.

Den nya kabeln ska samköras som bipol med den tredje kabeln och planeras för en effekt på 600 megawatt.

När den nya länken tas i drift 2012 kommer Danmark och Norge att kunna utbyta 1600 megawatt. Norge kommer att exportera vattenkraft när det regnar och importera vindkraft när det blåser i de danska snurrorna.

Norska Statnett har nyligen också tillkännagett en plan på en 60 mil lång 420 kilovoltslinje från söder om Trondheim till Mo i Rana. Nu tillkännages ytterligare ett linjeprojet. En förlängning på 36 mils längd mellan Balsfjord i Troms och Hammerfest i Finnmark.

I Hammerfest bygger norska Statoil ut gasfältet Snöhvit långt ute till havs. Norrmännen har också en långsiktig plan att bygga gasutvinningsstationer 60 mil från kusten och mata dessa med kraft från land. Gaspumparna ska drivas med HVDC Lightstationer som ska installeras hundratals meter under havsytan. Här håller forskarbyn High Voltage Valley på att utveckla ett långsiktigt forskningsprojekt tillsammans med norska intressenter.

Detta projekt kallar forskarbyn för "power from shore" berättade Samarkands vd Björn Knutsson vid en information till Ludvika kommunfullmäktige.

Kraften från dessa naturgasprojekt och de nya kustnära vindkraftsfarmarna i Nordnorge gör att de två nya kraftlinjerna måste till år 2014.

Mer läsning

Annons