Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar bygget av Ica-butiken i Sänkan

I dagarna inleds markarbetena som markerar början på Ica-projektet i Sänkan. Sent hösten 2017 eller möjligen i början av 2018 är det tänkt att Ica Kvantum ska ta emot de första kunderna.

Annons

Redan nu går det att bilda sig en viss uppfattning om hur stor butiken blir. Platschefen för bygget, Clas Wohlin, berättar att de utsatta pinnarna markerar hörnen på butiksbyggnaden.

Ica har utsett Fastec Sverige AB som totalentreprenör för projektet. Fastec jobbar mycket med byggande av butiker, sporthallar och liknande, berättar Clas Wohlin som utsetts till platschef för Ludvikabygget.

– Vi anlitar underentreprenörer för arbetena och markjobben kommer att utföras av Jordkullen AB medan pålningsarbetena görs av Pålspecialisten. Planen är att pålningsarbetena ska komma i gång i vecka 47 ( 21 - 25 november).

Sänkan består ju av sankmark och det kommer att krävas en hel del pålning.

– Som det ser ut kommer pålkranen att slå ner 380 pålar som markplattan sedan ska vila på. Pålarna slås ner tills det tar stopp och man vet att man nått ner till fast grund. Hur djupt pålarna behöver slås ner kan variera på olika platser i området, säger Clas Wohlin.

I en utredning som en konsult gjort åt Ica konstateras att "stoppslagningsdjupet" för pålarna kan ligga på upp till cirka sju meters djup. Pålning av byggnader i detta område är dock inget nytt. Enligt konsulten är även den närliggande brandstationen grundlagd på pålar.

Konsulten påpekar att pålningsarbetena "alstrar en del markvibrationer" och att det kan ha "viss påverkan på omkringliggande byggnader".

– Omkringboende kommer att märka av dunkandet i samband med pålningen. Vibrationsmätare kommer att placeras vid hus i närheten och besiktningar av fastigheterna göras före och efter pålningen.

Clas Wohlin säger att man beräknar att pålningsjobben pågår under cirka fyra veckor, men att det kanske kan gå lite snabbare.

– Tre till fem personer kommer att vara sysselsatta med markjobben och två, tre med pålningsarbetena. Sedan när grundläggningen och byggarbetena börjar runt jul blir det fler sysselsatta. Vid toppar kan nog omkring 35 personer ha sysselsättning samtidigt med det här projektet och vi hoppas att vi kan anlita flera lokala företag, framhåller platschefen.

Enligt bygglovet får butiken ytor på 3 380 kvadratmeter och i lokalerna ska även ett apotek inhysas. Hur stor butiken blir går det redan nu att bilda sig en viss uppfattning om.

– Vi har satt ut pinnar och de markerar hörnen på butiksbyggnaden, säger Clas Wohlin.

Vad bygget kommer att kosta vill Ica inte gå ut med. I ett tidigare skede har ansvariga vid Ica dock uppgett för DT att byggkostnaden kan hamna någonstans mellan 80 och100 miljoner. Som DT tidigare berättat kommer handlaren vid Ica Matmäster i Marnäs, Fredric Jernemyr, att driva nya butiken och chefa över en styrka på 50 – 60 personer.

När nya Kvantum öppnas så stänger Ica både Matmäster och Matmagasinet. Ica anser att det räcker med en stor Ica-butik i Ludvika.

Clas Wohlin hoppas att markjobb och pålningsarbeten är färdiga strax före jul. Under byggtiden kommer som mest omkring 35 personer att ha sysselsättning samtidigt med Ica-bygget.

Mer läsning

Annons