Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordiskt Mästerskap i viltspår

/
  • Calle Wigert visar kartor över de spår som kommer att användas i det Nordiska Mästerskapet.
  • Karin Lundin, Karin Wigert, Eva-Lisa Hoel och Calle Wigert med hundarna Bianca, Linus och Sally.
  • Karin Wigert har varit mycket involverad i att fixa med boende åt de tävlande.

För tredje året i rad körs Nordiskt Mästerskap i viltspår för spaniel- och retrieverraser. Det är i år Ludvikas ära att hålla i arrangemanget. Varje land ställer upp med ett lag och det hela genomförs 30 - 31 juli i Grangärdeskogarna. Sammanlagt tävlar 16 hundar.

Annons

Den sista helgen i juli är det dags för Nordiskt Mästerskap i viltspår. Viltspår innebär att hundarna tävlar i att spåra. De kommer att sättas på prov genom att spåra hjortklövar och bland annat utreda en brottsplats. Det är tredje året det körs och i år är det Sveriges, närmare bestämt Ludvikas, tur att hålla i arrangemanget.

De länder som tävlar är Sverige, Norge, Finland och Danmark. Varje land ställer upp med ett lag. Sammanlagt tävlar 16 hundar. Både Spaniels och Retrievers. Syftet med det hela är att spåra klövvilt.

– Tävlingen har ett högre syfte. Det går ju egentligen ut på att spåra och hitta skadade djur. Sådana djur som skadats i trafikolyckor eller som är jaktskadade, säger Calle Wigert.

– Myndigheterna börjar förstå hur viktigt det är att ha riktiga spårhundar som söker skadade djur, fyller Eva-Lisa Hoel i.

Platsen för det Nordiska Mästerskapet är Grangärdeskogarna, vid Krabbsjöområdet.

– Stora Enso hjälper oss med skogsområden, men även lokala skogsägare, säger Calle Wigert.

SSRK, Svenska spaniel och retriever klubben, är huvudarrangör men det är Karin och Calle Wigert samt Karin Lundin och Eva-Lisa Hoel som fixat mycket på plats här i Ludvika. Det har varit mycket att planera. Dels hur spåren ska se ut, dels allt annat runt omkring, såsom boende och mat för tävlingsekipagen.

– Vi hoppas att det här ska bli riktigt bra. En trevlig och spännande tävling helt enkelt, säger Karin Wigert.

Tävlar för Sverige gör Ann-Marie Eklund, Linköping, Gunilla Erlandsson, Norberg, Caroline Hagström, Örebro, och Jan Svensson, Ludvika.

Mer läsning

Annons