Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NCC bygger vindkraftsfundament på Orrberget

Nu är det klart att NCC på uppdrag av OX2 bygger nio vindkraftsfundament på Orrberget-Stensvedsberget strax norr om Laxsjön i Ludvika kommun.

Annons

I slutet av december tecknade OX2 och Fontavis avtal om en vindpark på Orrberget. Det handlar om nio stycken vindkraftverk som ska tas i drift hösten 2019.

Nu har NCC fått i uppdrag av OX2 att bygga nio vindkraftsfundament på platsen. Värdet på orden är 34 miljoner kronor.

NCC ska också anlägga en sex kilometer ny väg och förbättra och förstärka befintliga vägar i området. De nya vägarna ska vara fyra meter breda och ha utökad bredd i kurvorna för att klara de långa transporterna av vindkraftverk.

– Byggnationer av vindkraftsparker kräver stor hänsyn till miljön och omkringliggande områden vilket NCC har erfarenhet av genom lång tradition. Nyligen har vi arbetat med vindkraftsparkerna Jädraås i Gävle och Svartnäs i Falun och ser fram emot att även anlägga Orrbergets vindpark tillsammans med OX2, säger Johan Eriksson, avdelningschef NCC Infrastructure, i ett pressmeddelande.

Läs också [+]: Bygget av kraftledningen till Orrberget dröjer – "inget kommer att ske i närtid"

NCC:s uppdrag är en totalentreprenad och arbetet inleddes i februari då geotekniska undersökningar genomförs. Arbetet med vägarna kommer inledas i maj, och under senare delen av året påbörjas arbetet med gjutformar och gjutning av fundamenten.

– Inom området har vi identifierat olika typer av naturvärden. Vindkraftverken, vägar samt elinstallationer utformas och anläggs så skonsamt som möjligt med hänsyn till dessa. Inga vindkraftverk kommer att placeras i områden med skyddade naturvärden, säger Anders Sandberg, byggprojektledare OX2, i pressmeddelandet.

Arbetet beräknas vara klart i början av 2019.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons