Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna säger ifrån om kalkylen för sopsystemet

Moderaterna gör Centern sällskap och ifrågasätter de kostnadsberäkningar som tjänstemän tagit fram angående nya sopsystemet.
– Nu säger de att det ska kosta 50,7 miljoner. Men kommer det att räcka? säger Ove Boman.

Annons

Vi vill ha en väl underbyggd prislapp på bordet innan fullmäktige tar beslut, säger Ove Boman (M).

Vid senaste mötet med samhällsbyggnadsnämnden diskuterades förslaget till nytt sopsystem. Moderaterna Irene Andersson, Ove Boman, Eva Marie Tomtlund och Jesper Gustavsson samt Jan Karlsson (C) godtog inte det förslag som majoriteten drev igenom.

Jan Karlsson har tidigare i kraftfulla ordalag ifrågasatt tjänstemännens beräkningar och påtalat att det inte är rimligt att kostnaden för införandet av nya systemet för ett år sedan beräknades till 30 miljoner och nu till 50,7 miljoner.

Moderaterna genom Ove Boman och Irene Andersson är inte fullt så hårda i sin kritik, men i huvudsak delar man de uppfattningar som centerpartisten fört fram.

– Kalkylen är för vag och innan kommunfullmäktige tar beslut i frågan så vill vi att det tas fram en ny kalkyl om vad detta kommer att kosta kommunen och vad det sedan blir för kostnad för villaägarna i avgiftshöjningar, säger Ove Boman.

– Vi vill veta vad det kommer att kosta den enskilde konsumenten, instämmer Irene Andersson.

I sammanhanget framhåller de att partiet inte har något emot att det införs ett nytt sopsystem med "obligatorisk matavfallsinsamling och möjlighet till fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar".

– Vi måste börja separera vårt avfall men vi vill ha en väl underbyggd prislapp på bordet innan fullmäktige tar beslut.

Vad händer om majoriteten inte lyssnar på er utan driver igenom sitt och tjänstemännens förslag även i fullmäktige?

– Jag sitter inte i fullmäktige, men jag förutsätter att våra ledamöter i så fall antingen lägger ner sina röster eller inte deltar i beslutet. I partigruppen är vi överens i den här frågan, svarar Ove Boman.

DT har sökt samhällsbyggnads ordförande Åsa Wikberg (MP) för kommentarer.

Mer läsning

Annons