Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet kräver nya grepp i Ludvika

I kölvattnet av storbråket kring tillsättningen av kommunchef går Miljöpartiet på offensiven. I en motion kräver man att kommunen tar fram riktlinjer för vad som ska gälla vid rekrytering av högre chefer.

Annons

Åsa Wikberg (MP) hävdar att det krävs nya grepp om Ludvika i framtiden ska kunna locka till sig de bästa cheferna.

"Konkurrensen om bra chefer är i dag hård, och därför krävs nya grepp för att locka de bästa ledarna till Ludvika kommun", heter det i motionen som undertecknats av Åsa Wikberg.

I motionen uppger hon att partiet undersökt hur sådana här processer hanteras i andra kommuner och menar, underförstått, att Ludvika har mycket att lära och ta efter.

"Vi har under de senaste åren sett att kommunstyrelsen i Ludvika skulle vara behjälpt av ett tydligt stöd för rekrytering av förvaltningschefer", skriver Wikberg och framför att ett dokument bör tas fram som beskriver vilka riktlinjer man bör följa vid rekryteringen av högre chefer.

Läs mer: Miljöpartiets hårda kritik mot kommunalrådet

"Politiska ledamöter har vanligtvis inte samma vana och utbildning när det gäller rekrytering och därför är riktlinjer för anställningsprocessen extra viktigt när det gäller just rekrytering av kommunens högsta chefer."

Läs mer: Leif Pettersson slår tillbaka mot MP

Konkret vill partiet att kommunen alltid anlitar rekryteringsföretag när man söker personal till de högsta tjänsterna som förvaltningschefer, kommunchef och verkställande direktörer för kommunala bolag.

"Genom att anlita en extern rekryteringsfirma som till exempel kan arbeta med headhunting så ökar chanserna att lyckas i rekryteringen. En extern part kan också tänkas vara mer oberoende gentemot de olika kandidaterna. "

– Vi tror att våra förslag skulle kunna förbättra rekryteringarna till de kommunala topptjänsterna avsevärt, framhåller Åsa Wikberg i kontakt med DT.

Mer läsning

Annons