Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer farliga gaser när ABB ökar volymerna

Annons

ABB i Ludvika förknippas ofta med framgångar och motgångar för HVDC-ingenjörerna men ABB Ludvika är också världens främsta tillverkare av luftisolerade högspänningsbrytare, en miljardprodukt.

Nyligen fick Carl-Einar Sölver och hans kollegor Svenska kraftnäts miljöpris för den kompakta Ludvikabrytaren Combined som blivit ny svensk standard.

Nu söker ABB miljötillstånd för en kraftig utökning av produktionen då man räknar med en marknadstillväxt på 15 procent om året.

Rekordåret 2006 tillverkades 3860 högspänningsbrytare och 2009 räknar man med att sälja 4900 brytare.

Bolaget söker därför ett tillstånd som möjliggör att man kan tillverka hela 5500 brytare, dagens tillstånd gäller 3500 brytare.

Nu är det inte antalet brytare som är kritiskt utan den lilla mängd gas, svavelhexaflorid (SF6), som änvänds i brytaren. ABB har tillstånd att hantera 50 ton. Det är en av de värsta växthusgaser som människan konstruerat men hittills oöverträffad i brytare och det finns inte heller någon alternativ lösning även om forskning pågår.

98 procent av all SF6 gas som används hos ABB i Ludvika används inom brytarenheten.

Men ABB har gjort allt för att minska spillet, endast 0,8 procent pyser ut från tillverkningen till atmosfären.

Tidningen har tidigare berättat om ABB Components nya fabrik för ultrahögspända genomföringar som byggs i Ludvika och den enorma provhall som ska buggas efter Lyviksvägen.

Både den nya genomföringsfabriken och mer volym högspänningsbrytare gör att ABB söker tillstånd till att använda 75 ton SF6-gas.

SF6 är en av de starkast verkande växthusgaser som Kyotoprotokollet nämner. SF6 har en potential för global uppvärmning som är omkring 23 900 gånger större än den för koldioxid.

Användningen av SF6 runt omkring i världen är relativt väl kartlagd. 7 500 ton gas tillverkas varje år. Omkring 25 procent av denna mängd används i nya elektriska apparater. Resten används för att i huvudsak kompensera läckage i gamla elektriska apparater.

Mer läsning

Annons