Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxhotell kan byggas i Dalarna

/
  • Birgitt Bertram berättade om sina planer för Säfsen. Med på presskonferensen fanns bland andra kommunalrådet Maria Pettersson.  Foto: Peter Ohlsson
  • Birgitt Bertram och Christer Rosén strax innan presskonferensen i stadshuset, där de storvulna planerna på ett hotell- och spabygge i Säfsen presenterades.  Foto: Peter Ohlsson

Annons

Hela projektet ska ha ekologisk prägel med miljövänliga material och vara energioptimerat.

På plats i Ludvika stadshus för att presentera de storslagna planerna fanns Birgitt Bertram från schweiziska Sedalia Hotel & Recidence, Säfsens vd, Christer Rosén, kommunalrådet Maria Pettersson och näringslivschefen Lars-Åke Josefsson.

- Säfsen erbjuder en natur och läge som passar väl in i våra planer på att bygga en ekologisk anläggning som blir världsunik, sa Birgitt Bertram, en tyska som tillsammans med sin landsman, Axel Baas, äger huvuddelen av företaget.

Hon uppgav på presskonferensen att hon rest runt i Sverige under sex veckors tid för att titta på möjliga etableringsplatser efter att först ha konsulterat Invest Sweden, en myndighet under utrikesdepartementet vars uppdrag är att locka utländska företag att investera i Sverige.

Christer Rosén berättade att han fick besök av Birgitt Bertram i maj och därefter har planerna tagit allt fastare form.

Maria Pettersson välkomnade förstås att Säfsen på det här sättet kan få ytterligare 70-80 nya arbetstillfällen förutom de 75-100 som är på gång till tvätten.

- Vi måste börja titta på möjligheterna att bygga nya bostäder, det är givet, sa hon.

Några kommunala hinder såg hon inte. I detaljplanen finns ett område inlagt för hotell på 15 000 kvadratmeter.

Sedalia Hotel & Residence har inga hotell att referera till men enligt Birgitt Bertram håller man på att planera för två i Schweiz.

Vad kommer då företagets satsning i Fredriksberg att kosta och vilka är finansiärerna?

Några säkra svar gav inte presskonferensen. Enligt Bertram handlar det om cirka 130 miljoner kronor men Christer Rosén tror att det snarare kommer att bli 150 miljoner.

Rosén och Säfsen Resort upplåter marken till hotellbygget.

- Man kan tänka sig ett arrendeavtal eller att Sedalia köper loss marken från oss, sa Rosén.

Birgitt Bertram sa att finansieringen inte är klar men att det är tänkt att både privatpersoner, fonder och banker som ska stå för pengarna.

En lång process väntar innan det första spadtaget kan tas och enligt Rosén och Bertram kan det i bästa fall ske till våren.

Och några garantier för att projektet blir verklighet finns inte.

- Jag kan säga att vi är försiktigt optimistiska och att Invest Sweden är inblandat tar jag som en garant för att projektet är seriöst och jag tycker Sedalia och Birgitt Bertram visat en sprudlande energi, kommenterade Säfsens vd.

Säfsen Resorts byggplaner för fler stugor rubbas inte av hotellprojektet.

- Det kan bli 30 nya hus och vi finansierar det projektet genom att sälja ut 25 renoverade hus som borätter. Vi har förresten sålt sex av de dyraste för 945 000 kronor styck, sa Rosén stolt.

Han ser hotellsatsningen som ett utmärkt komplement och att de boende i stugorna ska kunna utnyttja de faciliteter som kommer att finnas i hotellkomplexet.

Gästerna är tänkta att komma både från Europa och Sverige och Säfsen är sedan flera är en stark magnet, där trångbodda européer hittar lugn och ro i vildmarken.

Mer läsning

Annons