Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikastationens nya släckbil - ett nyförvärv för 3,5 miljoner

/
  • Ny värmekamera. För 140 000 kronor har stationen i Ludvika fått en ny värmekamerautrustning, användbar till att söka efter både personer och dolda glödbränder. Brandmästare Anders Danielsson demonstrerar.
  • Komplett utrustning. I det stora skåpet på den nya brandbilen finns det mesta som behövs för olika insatser.
  • Högtryck. Räddningstjänstens nya släckbil i Ludvika har högtryck i slangarna, vilket sparar både tid och vatten när det hettar till. Totalt har nyförvärvet kostat kommunen tre och en halv miljon. Det nya fordonet kommer precis som sin pensionerade företrädare från 1972 ha radionumret 401. På bilden demonstrerar Stefan Norström högtryckssystemet uppbackad av från vänster, Dick Rämhed, Lars-Erik Arnberg, Anders Danielsson och Kent Sjöberg.

Annons

- Den ger ett lite slött intryck i början men när man väl fått upp farten är den nästan för snabb, rapporterar brandförman Lars-Erik Arnberg, när han i den skarpa vårsolen presenterar nyförvärvet på stationens bakgård.

Arnberg funderar och räknar lite för sig själv och kommer fram till att med all utrustning kostar ekipaget som det står 3.5 miljoner kronor.

- Bara chassit går ju på 900 000 kronor.

Scania mot Scania - dåtid mot nutid.

Radionumret 401 följer med till den nya bilen, som är det fordon som alltid rycker ut först vid villa- och lägenhetsbränder och på fackspråk kallas den släckbil.

- Tanken rymmer 2 700 liter vatten, dessutom har den två tankar på 200 liter vardera för två typer av skum, berättar Lars-Erik Arnberg.

Den stora finessen finns på det stora skåpets baksida. Här sitter två stora rullar med vardera 80 meter högtrycksslang, som inte alltid men i många fall, kan ersätta de traditionella brandslangarna.

Den smala högtrycksslangen dras lätt ut av en man till skillnad mot den traditionella och grövre slangen, som ligger nedmonterad och kräver flera händer.

Med 40 bars tryck sprutas vattnet ut som dimma genom högtrycksmunstycket och därmed ransoneras tankens innehåll.

Vatten- och skumtankssystemet styrs med en lättöverskådlig manöverpanel.

I den fasta utrustningen finns ett eget elverk för både en- och trefasinkoppling.

Den rejält tilltagna dubbelhytten i det nya fordonet har plats för fem brandmän, varav tre rökdykare.

Lars-Erik Arnberg låter väldigt nöjd när han berättar om stationens nytillskott.

- Det är en väldigt fin bil, säger han nästan lyriskt.

Till bilen hör en nyinköpt värmekamera med extra monitor för 140 000 kronor.

Brandmästare Anders Danielsson konstaterar att man äntligen slipper den tunga kamera, som fram till nu suttit monterad på en hjälm och som använts i tio år.

- Hjälm med kamera väger fyra kilo och det är lätt att få gamnacke när man haft den på sig ett tag.

Danielsson berättar att värmekameran är väldigt användbar, både för att i mörker söka efter människor på land och i vatten och att hitta personer i rökfyllda lägenheter.

Med den extra monitorn får befälet samma bild som hans personal ser när de letar sig fram.

Den extremet känsliga värmekameran kan också hjälpa till att lokalisera glödbränder i väggar och trossbottnar.

Mer läsning

Annons