Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikahem slösar bort pengar

/
  • Slöseri med pengar? Karl Mårtensson, entreprenör i rivningsbranschen, hävdar att han skulle ha kunnat riva husen på Ludvika gård till ett lägre pris om Ludvikahem haft de rätta förutsättningarna i sina anbudshandlingar.

Annons

När Ludvikahem begärde in anbud på rivningen av de två fastigheterna på Ludvika gård och en fastighet i Nyhammar var det inte tal om annat än att rivningsmassorna skulle fraktas bort och groparna efter husen skulle fyllas med annat material.

- Jag tog kontakt med Ludvikahem och ställde en rak fråga om det inte skulle gå att krossa betongen, rensa ur den och återfylla med den, men svaret var att det skulle vara uteslutet, berättar Karl Mårtensson.

Men han nöjde sig inte riktigt med det, utan la ett sidoanbud där han erbjöd sig att pruta 750 000 kronor om han fick återfylla med krossad betong.

När sedan anbuden öppnades och analyserades av Ludvikahem togs ingen hänsyn till Mårtenssons sidoanbud,

Det visade sig att Mårtenssons anbud på cirka 3 827 000 var det näst lägsta, slaget av CL-miljö AB med cirka 30 000 kronor.

- Det är inte mycket att snacka om, det har varit åt det andra hållit ibland, då jag har vunnit med minsta möjliga marginal, säger Karl Mårtensson.

Det som upprör honom är att efter att jobbet påbörjats tog CL-miljö AB kontakt med kommunen och ställde frågan om det skulle gå att återfylla med krossad betong.

Det var inga problem, enligt miljö- och byggkontoret och CL-miljö AB tog en kross till Ludvika gård.

Hur mycket priset reducerades för Ludvikahem vill inte förvaltningschefen Bo A Johansson avslöja, men uppger att det handlar om i runda tal hälften av det som Karl Mårtensson uppgivit i sitt sidoanbud.

- Att det inte blir fullt ut en sänkning av kostnaderna i nivå som Mårtensson beräknat, beror på att det finns bland annat blåbetong att ta hand om i husen och det hade även han velat ha betalt för, säger Johansson.

Karl Mårtensson konstaterar att det aldrig kan bli frågan om så mycket som 375 000 kronor som det kostar att ta hand om blåbetongen.

- Det handlar om någon procent, så sammantaget kanske det skulle kosta 50 000 kronor i de tre fastigheterna att transportera blåbetongen och lämna den på deponi vid Björnhyttan.

Mårtensson hävdar att Ludvikahem har förlorat flera hundra tusen kronor på den här affären och det är hyresgästerna och skattebetalarna som står för notan.

Men det han är mest kritisk emot är att Ludvikahem inte undersökt från början om det skulle gå att återfylla med krossad betong.

- Då hade det varit rättvisa förutsättningar inför anbudet, säger Karl Mårtensson.

Bo A Johansson ger honom delvis rätt, men eftersom det blev den situation det nu blev hade Ludvikahem två alternativ, dels att köra som tänkt och dels att rädda det som gick.

- Vi fick tillbaka lite pengar och miljöpåverkan blev mindre eftersom det inte blev så mycket körning med lastbilar.

Bo A Johansson konstaterar vidare att de lärt sig inför framtiden att de ska undersöka alla alternativ innan besluten fattas.

- Vi får vara mer noga om det skulle bli aktuellt med rivning av fler hus, summerar Bo A Johansson.

Pär Larsson, CL-miljö AB, konstaterar att han hade ett förslag och fick igenom det.

- Jag har fått betala för det också, genom att jag fått dra av på priset, säger Pär Larsson.

Han tror att i slutändan handlar det om ett nollsummespel, om återfyllning funnits med från början hade det inte påverkat priset i någon större omfattning.

Mer läsning

Annons