Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika hyllar Charlies minne

/

Annons

- Det är verkligen roligt att familjen Norman ställer upp på det här helhjärtat, säger nämndordföranden Ingvar Henriksson som också passar på att ge musikkonsulenten Sven Olof "Nöte" Andersson credit för att denne tillsammans med BrittMarie Pettersson varit något av dörröppnare och skapat förutsättning för arrangemanget genom kontakter med Dagny Norman och familjen i övrigt.

- Både Lennie och Dagny har varit mycket glada över att kommunen gör den här satsningen till Charlies minne, och Dagny har skrivit ett mycket vänligt brev där hon uttrycker sin tacksamhet över initiativet, säger han.

I statuterna till det stipendium om 50 000 kronor heter det att detta ska tillfalla en eller flera personer som verkar och gör betydelsefulla insatser "i Charlie Normans anda och fotspår".

Stipendieutdelningen har ingen lokal koppling, utan kan tilldelas vem som helst i svensk underhållningsindustri.

I initialskedet lånar nämnden ut 50 000 till den stiftelse som ska bildas för ändamålet och man räknar med att premiären 4 oktober ska locka så stor publik att man knappast behöver vara ängslig för det ekonomiska utfallet.

Såväl Lennie Norman som Robert Wells ställer sina talanger till förfogande för en behjärtansvärd sak och en blygsam penning.

Förutom Norman och Wells ingår kultur-och fritidsnämndens ordförande samt förvaltningens kultursekreterare i den jury som ska utse stipendiat.

Allmänheten bereds också tillfälle att föreslå stipendiater och dessutom har juryn möjligheter att inhämta förslag från SJR (Sveriges Jazzföreningars Riksorganisation).

- När man tittar på sammansättningen av publiken vid Dan Anderssonveckan förstår man att det är ett arrangemang som kanske är större på riksplanet än vad vi förstår i Ludvika. Förhoppningsvis blir Charlies Minne någoning i samma stil, säger BrittMarie Pettersson.

I anslutning till premiären på Charlies Minne i Cassels finns också planer på en Charlieutställning i Ludvika Konsthall med diverse materialet om Charlie Norman och vidare kommer flera arrangemang med jazz och annan typisk "charliemusik" att arrangeras under de närmast följande dagarna samma vecka.

I Strömsholms jazzmuseum finns redan nu ett "Charlie-rum" där man bland annat kan se familjen Normans piano - syster Lisas som blev broder Karl Erik Alberts - och man hoppas kunna få låna en och annan klenod från dess ägare Rolf Carvenius.

Det betonas att det årliga Charlies Minne genomförs utan vinstsyfte och att ekonomiskt

överskott går in i stipendiefonden för kommande utdelningar.

Det kan nämnas att Charlie Norman själv fick Ludvikas kulturstipendium 1996.

Mer läsning

Annons