Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsmedelsverket varnar för höga halter av glutamat

Annons

Hos livsmedelsverket arbetar Leif Busk, som bodde i Ludvika under 60-talet när han gick i realskolan och gymnasiet, och som växte upp i Fredriksberg. Högre studier tog honom till Uppsala och där blev han kvar.

Han arbetar i dag som vetenskaplig expert på verkets Forsknings- och utvecklingsavdelning, samtidigt som han ansvarar för verkets vetenskapliga kontakter med andra medlemsländer inom EU. Han arbetar även en hel del tillsammans med den europeiska livsmedelsmyndigheten i Parma.

- I praktiken innebär detta att jag hanterar många olika typer av vetenskapliga frågor, ofta i form av riskvärderingar, både av kemiska och mikrobiologiska föroreningar i våra livsmedel. Ett mycket spännande arbete!

Har Livsmedelsverket några råd eller riktlinjer när det gäller användning av natriumglutamat i maten?

- Det finns begränsningar i det gemensamma EU-regelverket på den halt av glutamat som får användas som tillsats, 10 g/kg livsmedel. Denna halt ska inte kunna ge upphov till symptom. Eventuellt kan det finnas ett fåtal personer som reagerar på lägre halter. De rekommenderas då att välja livsmedel utan tillsats av glutamat.

När är undersökningar gjorda senast av tillsatsen?

- Livsmedelsverket har inte gjort några undersökningar speciellt riktade mot glutamat. Det vetenskapliga underlaget till lagstiftning om glutamat tas fram, sammanställs och utvärderas av EFSA, den europeiska livsmedelsmyndigheten i Parma.

Finns det några uppgifter om fall där människor reagerat?

- Livsmedelsverket har genom åren fått sporadiska rapporter. Inga kontrollerade vetenskapliga studier har visat att människor kan reagera på halter som ligger inom det lagliga området. Det finns till exempel studier där personer som rapporterat "Chinese Restaurant Syndrome" vid kliniska försök under kontrollerade förhållanden inte reagerat mot glutamat. Men som alltid kan man inte utesluta att det finns extremt känsliga personer som inte fångas upp i de aktuella studierna.

Mer läsning

Annons