Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillkyrkan nyinvigs i april

/
  • Strålade av lycka. Komminister Gunnar Persson och kyrkofullmäktiges ordförande Björn Flinth var glada som barn på julafton efter beslutet om att bygga ett nytt församlingshem.

Annons

Som NLT berättade i går, beslutade ett enigt kyrkofullmäktige på tisdagskvällen att bygga ett nytt församlingshem på cirka 600 kvadratmeter i ett plan. Kostnaden beräknas till omkring 12 miljoner kronor.

- Preliminärt tas första spadtaget i september och i april ska församlingshemmet kunna invigas, upplyser Björn Flinth (s), ordförande i kyrkofullmäktige.

Tidigare har politikerna av kostnadsskäl förkastat två förslag till nybyggen. Förslaget som behandlades av fullmäktige i maj i år landade på ungefär 15,5 miljoner.

Det förslag som nu ska förverkligas innebär att nya församlingshemmet får i princip samma ytor som den byggnadsdel som brann ned vid den anlagda branden den 15 januari i fjol.

- Vi har valt att inte dra ner på lokalerna för barn- och ungdomsverksamheten. Däremot så kommer inte samtlig personal att få egna kontorsrum vid Lillkyrkan. Vissa får istället kontorsrum i pastorsexpeditionen på stan där ett par rum för närvarande står tomma, uppger Sonya Lindell.

Inom församlingen är det många som ser fram emot nybygget med stor förväntan. Redan i anslutning till kyrkofullmäktiges möte i tisdags blev det klart med en privat gåva till bygget.

- En person som vill vara anonym skänkte 10 000 kronor och det är vi väldigt tacksamma över. Givaren ska veta att hans pengar blir grundplåten till en öppen spis som kommer att placeras i nya samlingslokalen. I dag (onsdag) har jag tagit reda på att en öppen spis kostar cirka 50 000 kronor så vi tar gärna emot fler bidrag, framhåller Sonya Lindell.

Personen bakom pyromandådet förra vintern var en i dag 24-årig man. I maj i fjol dömdes han av Falu tingsrätt till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen, som är skriven i Ludvika, vårdas fortfarande på Säters sjukhus. Vid två tillfällen har länsrätten fått ta ställning till ansökningar från chefsläkaren om att vården av mannen ska fortsätta. I dagarna kommer länsrätten att behandla en ansökan från chefsläkaren om att 24-åringen en specifik dag den närmaste tiden ska beviljas frigång på sjukhusområdet för första gången.

- Syftet med den ansökan är att mannen ska få gå fritt på sjukhusområdet tillsammans med anhöriga.

- I övrigt gäller att länsrätten en gång i halvåret har att ta ställning till om vården ska fortsätta. I fall där det beslutats om särskild utskrivningsprövning gäller att alla beslut om utskrivning och friförmåner, det vill säga frigång och permissioner, ytterst fattas av länsrätten.

- Om chefsläkaren bedömer att patienten kräver fortsatt vård så måste en ansökan lämnas in var sjätte månad. Detta för att undvika att en person som hålls frihetsberövad får sitta inne år ut och år in utan ny prövning, förklarar Cecilia Nermark Torgils som är kammarrättsassessor vid länsrätten i Falun.

Mer läsning

Annons