Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lever ut utomhus

/
  • Vinnare.Tomas Engström från Säter vann det andra racet vid STCC-tävlingarna i Göteborg. Foto: Bengt Karlsson
  • Samma text som till bild 4.
  • Feststämning. Under invigningen rådde det emellaåt ren feststämning när StudieFrämjandets trubadur Calle Johansson spelade. Här fanns också en skicklig jonglör på plats i form av Erik Fäldt. Han är dessutom sommarvikarierande vårdbiträde och studerar till vårdbiträde.
  • Upplevelseträdgård. Blommor att lukta på, bär och rabarber att äta, trädgårdsarbete efter förmåga eller vila och avkoppling. Allt det och mer därtill finns nu för de boende att välja mellan och uppleva.

Annons

Oasen som gården kallas fungerar som upplevelseträdgård. Bär och blommor av alla de slag ska till exempel stimulera smak- och luktsinnena. Det finns också möjlighet till arbete efter förmåga i de små trädgårdarna och blomsterrabatterna. Eller vila och avkoppling för de som hellre vill ha det.

- Men det här blir aldrig klart, man vill lägga till saker hela tiden. Ett växthus är en möjlig investering framöver, säger Lars Edlund, arbetshandledare.

Han och kollegan Marie Nygren tog initiativet till att få innergården i sitt nuvarande skick redan år 2003. StudieFrämjandet blev delaktiga våren 2005 och har bidragit ekonomiskt. Kommunen har också kunnat bidra i viss mån.

- Och BärkeHus har inte knusslat heller när vi behövt något. Deras vaktmästare har mer eller mindre fått jobba halvtid här, säger Lars Edlund.

Diverse örter lockar till sig fjärilar för att förhöja känslan av närhet till naturens upplevelser. Fågelholkar där flugsnappare flyttat in finns också. Och efter intervjuer med dementa boende även en särskild blomrabatt.

- Den innehåller blommor som det visade sig att de kom ihåg från sina barndomar, säger Lars Edlund.

Mer läsning

Annons