Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Bloom, Sunnansjö

Folkskollärare Lennart Bloom från Sunnansjö har avlidit i en ålder av 94 år. Hans närmast sörjande är hustru Margareta Bloom samt barnen David Bloom, Maria Svensson-Hofvendahl och Johan Bloom.

Annons

Både Lennarts far och mor kom från byn Sunnansjö utanför Ludvika. Lennart växte dock upp i New York under depressionstiden där hans far Gustav D:son Bloom var pastor i förorten Qeens. Lennart hade många spännande berättelser från det tuffa livet i storstaden, bland annat när han försvarade en afroamerikansk flicka som blev mobbad i skolan.

Han blev då inte så väl behandlad av de andra eleverna på skolan, men Lennart var bra på att säga ifrån så det slutade snabbt efter en del handgemäng. Vid 15 års ålder flyttade familjen hem till Sverige där han fick möjlighet att gå på Lundsbergs skola. En minnesvärd berättelse från den tiden var att engelskaläraren gav honom underkänt i engelska eftersom han pratade med amerikansk dialekt. Lennart kunde inte undgå att kommentera att läraren borde lära sig svenska eftersom läraren talade med skånsk dialekt.

Lennart utbildade sig till folkskollärare och arbetade som vikarie redan på 40-talet i Sunnansjö skola. Han arbetade senare i Stockholm där han träffade hushållsläraren Margareta Emilson från Småland. De gifte sig och fick barnen Maria, David och Johan. Under småbarnsåren flyttade de till Ludvika och började arbeta på Lorensberga Skola som studierektor och när barnen skulle börja skolan flyttade familjen till släktens gamla marker på Lågnäset i Sunnansjö.

Där började han som lärare i Sunnansjö skola och arbetade under 70-, 80- och början på 90-talet. Eftersom han redan arbetade på skolan på 40-talet så var det inte ovanligt att vissa barn kom fram och sa att ”min mormor hade dig som lärare”. Då tyckte Lennart att det var dags att gå i pension. Tillsammans med hustrun Margareta kunde de under många år njuta av vad de tyckte om mest, långa promenader i naturen, måla, skriva berättelser, gå på auktion, odla i trädgården och snickra.

De sista åren flyttade de till Åhus i Skåne för att komma närmare sin dotter Maria. Lennart fick svårt att se och höra på slutet, men hans goda humör och positiva inställning försvann aldrig. Hans kommentar ”jag ser och hör dåligt men jag har så många fantastiska minnen som jag kan tänka på” säger mycket om honom som person.

Johan Bloom, Sollentuna

David Bloom, Kvistofta

Maria Svensson-Hofvendahl, Everöd

 

 

Lennart Bloom. Foto: Privat

Mer läsning

Annons