Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledningsbygge på is

Annons

Spendrups ska undersöka och provborra efter en egen källa på Hjärtrosa udde. Denna udde ligger i Ljusnarsbergs kommun intill Norra Hörken efter vägen till Yxsjöberg.

-Vi avvaktar med vårt ledningsbygge till dess Spendrup sagt hur de vill ha det, säger kommunalrådet Maria Pettersson (s).

Den nya stäckningen som kommunen löst in mark för och avverkat skogen för var tänkt att lösa vatten och avloppsproblematiken i Klenshyttan samt Grängesberg och Spendrups vatten- och reservvattenbehov.

Spendrups har förutom att ha klargjort vikten av eget källvatten i sina drycker också påpekat att de inte vill att vatten och avloppsledningar läggs i samma ledningsgrav.

- Om Spendrups hittar tillräckligt med vatten på Hjärtrosa udde så har vi ett nytt läge att ta ställning till. Om de då vill ha disk- och spolvatten från Östansbo så kan vi klara det med en ledning som inte är lika grov som den vi planerat för. Kanske man kan klara detta behov också från kommunens vattentäkt i Norra Hörken. Vi vet inte än då det också beror på hur mycket Spendrups vill bygga ut utöver dagens produktionstillstånd, säger Pettersson.

Blir det inget av med en ledning från Östansbo till Grängesberg så återstår ändå att lösa vatten och avloppsproblematiken i Klenshyttan.

Pettersson klargör att man redan hörsammat Spendrups önskan om att vatten och avloppsledningar inte ska läggas i samma ledningsgrav. Men om Klenshyttan ska få sitt vatten i en ny ledning från Östansbo eller från Björnhyttan är också en fråga att ta ställning till.

Kommunalrådet Pettersson säger att ingen på kommunen ska hängas eller har skuld till den uppkomna situationen, den har uppstått utifrån att förutsättningarna förändrats.

- Alla har gjort vad de ska, säger Pettersson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons