Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasarettet skickade hem man med högt blodtryck – visade sig vara hjärninfarkt

En man har anmält Ludvika lasarett till Inspektionen för vård och omsorg. Han menar att de begått tjänstefel som skickat hem honom utan att göra fler undersökningar av den yrsel han kände som senare visade sig vara hjärninfarkt. IVO menar att det är svårt att ställa en diagnos när man bara har symptomen yrsel att gå på.

Annons

På kvällen den 15 juni 2015 ringde anmälaren till sjukvårdsupplysningen efter att ha vaknat och blivit kraftigt yr. Han transporterades med liggande sjuktransport till jourmottagningen vid Ludvika lasarett där han undersöktes och sedan skickades hem.

En kort stund efter hemkomsten förvärrades hans yrsel. Beslut togs om att transportera honom till Falu lasarett, där det konstaterades att han drabbats av en infarkt i lillhjärnan.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har prövat klagomålet och avslutar ärendet med följande ställningstagande:

• De åtgärder som vidtogs vid jourmottagningen, Ludvika lasarett, för att utreda patientens neurologiska status var relevanta med hänsyn till patientens symtombild och anamnes vid det första vårdtillfället.

• Vårdgivaren har agerat passivt då det gäller det höga blodtryck samt förhöjda glukosvärde som patienten uppvisade vid besöket på Ludvika lasarett. Det är en brist att ingen plan eller rekommendation för vidare utredning eller uppföljning av blodtryck och fasteglukos finns beslaiven i journalhandlingarna från det första vårdtillfället.

• De åtgärder som vidtogs och den behandling som gavs vid Falu lasarettvar relevanta med hänsyn till patientens förändrade symtombildoch anamnes vid det andra vårdtillfället.

• Vårdgivaren har även vid det andra vårdtillfället brustit då det gäller ställningstagande till patientens lätt förhöjda fasteglukosvärde undervårdtiden vid Falu lasarett.

Läs också: Så många personer väntar på organ i Dalarna

Vården vid Ludvika lasarett

Av inkomna jounalhandlingar samt yttrande från berörd läkare, jourmottagningen, Ludvika lasarett, framgår att patienten kom in akut natten den 16 juni 2015. De yrselbesvär som han haft då han vaknat hade då gått i regress och den neurologiska undersökningen visade ingen patologi. Kontakt togs med medicinjouren vid Falu lasarett och man beslutade att patienten kunde återvända hem. Enligt yttrandet uppmanades patienten att söka AKM vid Falu lasarett om symtomen skulle återkomma, detta framgår dock inte av journalen. IVO bedömer att den neurologiska undersökningen och bedömningen, med hänsyn till desymtom patienten då uppvisade, varit adekvat och rimlig med hänsyn till patientens vårdbehov vid tillfället.

Bilden har inte med händelsen att göra.

Vården vid Falu lasarett

Av inkomna journalhandlingar från Falu lasarett framkommer att patienten på morgonen den 16 juni genomgick en ny neurologisk undersökning samt DT (datortomografi) av hjärnan. IVO bedömer att den neurologiska undersökningen, bedömningen och behandlingen även vid det andra vårdtillfället varit adekvat och rimlig med hänsyn till patientens förändrade symtombild och vårdbehov.

Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android nu

Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons