Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronofogden medger dålig hantering

Annons

Kronofogden fick in handlingarna i november och de sökte paret i Grängesberg för delgivning om att de var uppsagda.

Detta gav inget resultat och vid det tredje besöket vid familjens bostad genfördes det som kallas spikning. Kronofogden satte helt enkelt upp delgivningen på dörren till bostaden och efter två veckor anses berörd part delgiven uppsägningen.

Kvinnan ansågs delgiven den 21 februari och kan vräkas från bostaden. Problemet är att det handlar om en familj och mannen står även på hyreskontraktet.

- När vi nu undersöker detta kan vi inte se att mannen skulle vara delgiven och därmed får vi ta det från början med honom, säger Hanna Sörendal, jurist på enheten för summarisk process vid kronofogdemyndigheten i Gävle.

Varför detta inte uppdagats tidigare kan hon inte svara på.

- Ärendet har helt enkelt hamnat mellan två stolar och blivit liggande utan att någon gjort något åt det, säger Sörendal.

Det som nu skett är att kronofogdemyndigheten tvingats börja om processen för att få mannen i familjen delgiven om att de är uppsagda.

- Vi har varit i kontakt med honom och han uppger att han skickat in mottagningsbeviset om delgivningen, men vi kan inte hitta den, konstaterar Sörendal.

Nu ska ett nytt försök med delgivning per brev göras och detta har mannen lovat skicka in omgående.

Han har tio dagar på sig och sedan blir det åter en tur med delgivningsmän som besöker bostaden och misslyckas även detta, blir det aktuellt med spikning.

- Har det gjorts tre delgivningsförsök på tre veckor får delgivningsmannen genomföra spikning vid det tredje tillfället, säger Sörendal.

Sedan har den delgivne ytterligare tre veckor på sig att fixa skulden och sedan lämnas ärendet för verkställande.

Även detta kan dra ut på tiden eftersom det handlar om en barnfamilj, med små barn.

- I sämsta fall kan det handla om någon månad innan de är vräkta från bostaden, medger Hanna Sörendal.

I bästa fall kan det gå fortare.

Mer läsning

Annons