Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräv på vägar och järnvägar

Annons

Kommunen konstaterar att i den nationella vägplanen finns inget projekt som berör Ludvika. Bergslagsdiagonalen, riksväg 50, är helt utlyft. Kommunledningen för fram argument om vägens betydelse för ABB, Stri och högskolans utveckling. Man vill att alla flaskhalsar efter riksväg 50 byggs bort, i första hand i Ludvika och Mottala och i andra hand i Grängesberg.

På järnvägsområdet konstateras att inga pengar till Bergslagspendeln finns med i planen och att det finns en del satsningar på Bergslagsbanan väster om Vänern som berör Ludvikas två järnvägar.

På Bergslagsbanan vill man ha investeringarna tidigarelagda och så vill man ha en lösning av bomeländet på Hammarbacken och vid ABB samt att få tillgång till spårområdet vid Väsmanstranden.

Kommunen lyfter också fram ABB:s specialtransporter av transformatorer till Norrköpings hamn över Katrineholm. Här poängteras transformatorexportens stora vikt för Sverige.

Att inte det finns en enda investering på järnvägen mellan Kolbäck och Ludvika anses oacceptabelt och man konstaterar att Ludvika numera är den enda större ort i Dalarna som saknar acceptabla tågförbindelser med Stockholm.

Mer läsning

Annons