Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korvhandlare protesterar

/

Annons

Dessa är Kryddan Catering i Ludvika, Dalaportens Gatukök i Grängesberg och Grangärde Motorklubb.

Motorklubben har en korvvagn som man brukar använda i samband med tävlingar. Tidigare har kommunen tagit 650 - 700 kronor per år för kontrollerna av vagnen, från i år måste klubben betala 1 400 kronor.

- I överklagandet skriver motorklubbens ordförande Leif Andersson att de vill att kontrollavgiften tas bort. Klubben menar att deras vagn inte kan betraktas som en livsmedelsanläggning, berättar Ulla Nilsson som är jurist vid länsstyrelsen.

Kryddan Catering och Dalaportens Gatukök har placerats i riskklass 3. Det betyder att kommunen bedömer att en tjänsteman under året kommer att lägga ned åtta timmars arbetstid på kontroller av respektive företags livsmedelshantering. För detta får företaget betala 5 600 kronor att jämföra med den tidigare avgiften på 2 100 kronor.

- Kryddan Catering menar att riskklassificeringen måste sättas i relation till antalet matgäster. Företaget hade i fjol matservering under 122 dagar då mat serverades till sammanlagt 3 487 personer, ett snitt på 29 personer per dag. Och så skriver företagets Bengt Stelin att de utöver detta hade beställningar av kaffe och bröd under 33 dagar, upplyser Ulla Nilsson.

Dalaportens Gatukök genom ägaren Kerim Ötekivilcim har i sitt överklagande bara framfört att ha vill förtydliga sin talan och återkomma med kompletterande uppgifter om varför han vill ha nedsatt avgift.

Bo-Göran Fransson är livsmedelsinspektör i Ludvika kommun och är den som har handlagt alla ärendena och till miljö- och byggnämnden lagt förslag om avgiftens storlek för respektive livsmedelshanterare. Han berättar att det rör sig om totalt cirka 190 beslut. De flesta har accepterat avgifterna utan knot men vissa har begärt justeringar och i flera fall har man kommit överens lokalt. Enigt Fransson är det bara tre beslut som överklagats till länsstyrelsen.

- Avgifterna grundar sig på en ny avgiftsförordning. Tidigare har kontrollerna varit skattesubventionerade men i fortsättningen får alla betala vad det kostar.

- Avgiften är i år schablonmässig. De som sköter sig kan nästa år få sänkt avgift medan de som missköter sig riskerar högre avgift. Om Kryddan Catering och Dalaportens Gatukök sköter sig kan de nästa år komma ner på 2 800 kronor i avgift och Grangärde Motorklubb kanske 600 - 700 kronor, säger Fransson.

Ulla Nilsson uppger att länsstyrelsen inte kan ha några synpunkter på avgifternas storlek. Länsstyrelsen kommer att titta på om riskklassificeringen kan anses rimlig i de överklagade fallen.

- Den som har synpunkter på avgifterna får vända sig till länsrätten, konstaterar hon.

Mer läsning

Annons