Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunfolk fick juridisk drillning

/
  • ngen vet, men många anar, vad förre centerledaren Thorbjörn Fälldin anser om torsdagens energiuppgörelse i alliansen som innebär en förlängning kärnkraftsparentesen. Illustration: Hans Jax.

Annons

110 politiker och kommunala tjänstemän, varav ett 30-tal från Ludvika, deltog i går i ett dagslångt seminarium på ämnena vatten, avlopp och renhållning.

Syftet var att ge en juridisk guide i den djungel som lagboken kan vara. Experterna Gunnel Klingberg från Avfall Sverige och Rita Lord från Svenskt vatten var föredragshållare.

- En ny mandatperiod har börjat och det är en hel del nya politiker. Det här ger dem som beslutar en bra utbildning, sade kommunens renhållningschef Ola Nyström efteråt.

Huvudtemat kan sägas ha varit kommunens skyldigheter och rättigheter. Med andra ord: vad kan man ta betalt för och vad måste man stå till tjänst med?

- Återvinningsstationer har vi haft i kommunen länge. Men de facto är det inte kommunen som har ansvaret att ha sådana enligt lag. Det är producenternas ansvar.

Så det är en bonus för invånarna?

- Ja, det kan man säga. Vi införde dem innan lagen om producentansvar kom till. Och det har gått bra tidigare, men nu kan vi inte hålla samma service för samma peng längre.

En annan lag säger att kommunen ska se till att varje bebyggd fastighet ska ha en soptunna och för den servicen ska man ta betalt.

- Vissa gillar inte det, men det kanske är svårt för tjänstemännen att förklara när någon ringer till oss. Och de som inte är nöjda, ringer i sin tur till politikerna. Nu kan de få svar.

Nyström var också positivt överraskad av Star som konferenslokal.

- Det är nog det bästa arrangemanget jag haft. Det blev succé. Jag kunde aldrig tro att vi skulle kunna locka så många till ett ämne som juridik.

Mer läsning

Annons