Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill ha hjälp att bekämpa giftig växt

Kommunen ber nu Ludvikas invånare att hålla utkik efter den giftiga växten jättebjörnlokan.

Annons

Den giftiga jättebjörnlokan.

Ludvika kommuns samhällsbyggnadsförvaltning är just nu i full gång med att jobba fram en strategi för hur man ska bli av med jättebjörnlokan.

Växten, som är giftig för människor och kan ge brännskadkor på hud och ögon, har nämligen setts till i kommen på senare tid – bland annat norr om Knutsbotjärn.

Växten är en så kallad "invasiv art", alltså en främmande art som tidigare inte funnits i den svenska naturen.

– Eftersom det är en invasiv art och den är farlig finns också lagstiftning om bekämpning av växten, skriver Åsa Lindqvist, enhetschef på miljö- och byggenheten, på kommunens hemsida.

För att få arbeta med bekämpningen av växten krävs specialutbildning och specialutrustning – och därför drar arbetet ut på tiden.

Man uppmanar därför nu invånare att rapportera in om de ser växten –men att absolut inte själva röra vid den eller försöka ta bort den.

– Skicka i stället in ett meddelande till oss via kommunens felanmälningsapp eller via att ringa eller e-posta oss, skriver Åsa Lindqvist.

Växten är enklast att känna igen när den gått i fröställning, och kan bli över två meter hög.

Fakta om växten

Jätteloka (Jättebjörnloka) - Heracleum mantegazzianum - innehåller furokumariner som är irriterande på hud, särskilt om huden utsätts för solbestrålning (fototoxisk reaktion). Förgiftningar genom förtäring av växten är inte kända hos människa.

Symtom: Brännskadeliknande symtom med kraftig hudirritation, rodnad och blåsor, som kan bli stora och smärtsamma. Besvären kan komma med 1-2 dagars fördröjning och kan kvarstå i veckor, eventuellt även ärrbildning och mörkfärgning av huden.

Källa: Giftinformationscentralen

Mer läsning

Annons