Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen drar ned på dagis- och fritidspersonal

/
  • Tror det blir svårare. Förskolläraren Stina Tallgren som jobbar på Östansbo förskola tror att det blir svårare att bedriva bra pedagogisk verksamhet när personalen minskar. Hon har inte sett några tecken på att barngrupperna blir mindre. Foto: Tomas Isaksson

Annons

- Det här är inte särskilt roligt. Allra helst med tanke på att barngrupperna inte blir mindre. Det är inte lätt att bedriva pedagogisk verksamhet när personalen minskar och antalet barn ökar, säger Stina Tallgren som är förskollärare på Östansbo förskola.

Totalt finns det cirka 3 000 skolbarn, och runt 1 000 dagisbarn i Ludvika kommun.

Inom skola och barnomsorg jobbar det drygt 700 årsarbetare. Det är bland annat lärare, fritidsledare, förskollärare och barnskötare.

- Neddragningarna blir i stort sett jämnt fördelade, säger Slenning och förklarar att de största neddragningarna kommer att ske där antalet barn beräknas att minska mest.

På vilka skolor och inom vilka yrkesgrupper är fortfarande oklart.

- Vill inte säga något om var. För då föregriper jag processen. Den detaljdelen kommer vi att sätta oss med direkt efter semestern. Då ska vi också ha fått siffror på hur det ser ut på de olika enheterna, säger Slenning.

Men det är främst på dagis och fritids som personal kommer att försvinna.

16,25 årsarbetare dras bort från förskola (dagis) och skolbarnomsorg (fritids). 2 årsarbetstjänster försvinner från särskolan och, 11,75 tjänster från grundskolan.

Enligt Slenning ska inte neddragningarna påverka kvaliteten i skolan och på dagis särskilt mycket. Just eftersom elevantalet sjunker i kommunen.

Men elevminskningen är bara en del av orsaken till neddragningarna.

- De motsvarar cirka 10-12 personer per år, förklarar Slenning.

Resterande neddragningar är rena ekonomiska besparingar.

I den senaste budgetuppföljningen pekade prognosen på att social- och utbildningsnämnden går 3,5 miljoner back mot budget.

För att nämnden ska lyckas klara sin budget har rektorerna i de olika rektorsområdena fått i uppgift att reda vilka neddragningar som är möjliga.

Det här är resultatet.

Neddragningarna och eventuella uppsägningar kommer att ske direkt efter semestrarna.

- Vi försöker naturligtvis så långt det går att leta vakanser, men det är inte säkert att det går, säger Slenning.

Mer läsning

Annons