Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivveckan jubilerar

/
  • Skicklig Ludvikasmed. Michael Holmström säljer egna knivblad och tävlar med framgång i knivhantverk.  Foto: Karin Rickardsson
  • Damask. Ett vackert knivblad smitt i den tidskrävande damasktekniken.  Foto: Karin Rickardsson
  • General. Knivveckans
  • Intresserade. Redan på måndagsförmiddagen började besökarna samlas för att titta på föremålen.  Foto: Karin Rickardsson

Annons

I en husvagn alldeles bredvid utställningstältet sitter knivveckans general och inititativtagare Anders Höök och myser.

- Det hela började med att jag och Kent Bergkvist hamnade på en knivutställning i Norge. Då fick vi idén att starta något liknande i Ludvika. Kommunen var med på noterna redan från början och har sen fortsatt att stötta oss genom åren. Under nittiotalet deltog vi bland annat på flera stora vildmarksmässor, där vi också vann priser. Då stod kommunen för kostnaderna.

Han håller på att tillverka skyltar som skall läggas ut i montrar tillsammans med tävlingsbidragen, och berättar att det är tillåtet att lämna in tävlingbidrag till och med i dag, tisdag. Från och med onsdagen skall utställningen av tävlingsknivar vara komplett.

Knivveckan har utvecklats till en succé, med 70-80 årliga utställare och 10 000-15000 besökare. Under åren efter att veckan startat i Ludvika växte hobbyn starkt i Sverige och numer har vi många skickliga knivsmeder här i landet.

Men när man går omkring på området och pratar med folk, är det många som främst framhåller stämningen och möjligheten att träffa likasinnade. Samt det faktum att det är gratis, både att ställa ut, lämna in tävlingsbidrag och komma som besökare.

På frågan om har man klarar ekonomin utan några som helst avgifter, skrattar Anders Höök och hänvisar till de lotterier som finns.

- Det går runt! säger han. Det går ihop och det får man vara nöjd med. Man tjänar inga pengar på att hålla på med knivar.

Mer läsning

Annons