Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med Ludvikahems hyror för 2017

På torsdagskvällen blev det klart med de nya hyrorna för Ludvikahems drygt 3 000 lägenheter.
– Ingen hyresgäst får hyran höjd med mer än 39 kronor i månaden, säger bolagets vd Ulf Rosenqvist.

Annons

Trots låga hyreshöjningar kan Ludvikahem nästa år lägga 51 miljoner på underhåll och reparationer. Bland annat ska projektet med stambyten i Rödhaken avslutas med den etapp som berör Timmermansvägen 14 I och K.

Överenskommelsen med Hyresgästföreningen innebär att hyran höjs med 39 kronor i månaden för 1 498 lägenheter.

– 559 lägenheter får månadshyran höjd med från 1 krona upp till 38 kronor medan det blir oförändrad hyra för 971 lägenheter. Detta är en effekt av systemet 'rättvis hyra' som vi började införa 2014.

Ulf Rosenqvist uppger att höjningen blir i snitt 0,5 procent och han framhåller att det är samma höjning som Bärkehus i Smedjebacken nyligen avtalade med Hyresgästföreningen.

– Den låga höjningen är möjlig tack vare att räntan ligger rekordlågt och en fortsatt väldigt hög uthyrningsgrad. Vi kan också fortsätta med underhåll av fastigheterna på en hög nivå.

I år lägger Ludvikahem 40 miljoner kronor på underhåll och 16 miljoner på reparationer och till detta kommer insatser som bokförs som investeringar.

– 2017 har vi budgeterat underhåll för 35 miljoner och reparationer för 16 miljoner. Bland större jobb som ska göras är att färdigställa stambytena i Rödhaken i Marnäs och att vi drar i gång nya etapper med stambyten vid Magnetbacken.

– Flera områden berörs av insatser som till exempel förbättring av ventilationen, utbyte av hissar, rust av tvättstugor och satsningar på utemiljön, upplyser Ludvikahems vd.

Nämnas kan att överenskommelsen om de nya hyrorna gäller också de lägenheter som ägs av kommunen, bland annat 101 bostäder i Fredriksberg.

Mer läsning

Annons