Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen mot Försäkringskassan

/
  • Kerstin Östberg förstår inte hur Försäkringskassan gång efter annan bara stryker ett streck över läkarintygen.
  • Åke Bogg vid nya träbron som är 2,5 meter bredd och försedd med rejäla räcken.  Foto: Hans Olander

Annons

Det var i slutet på februari i år som hon gick in i väggen. I botten hade hon sömnproblemen som en konsekvens av arbetsförhållandena på en privat städfirma. När sedan hennes pappa avled blev det för mycket.

Hon vände sig till Ludvikahälsan där läkaren bedömde att hon sjukskrev henne för såväl depression som den grava svårigheten att kunna sova.

Vid den tiden arbetade hon som personlig assistent hos kommunen. Och det är med tacksamhet i rösten hon talar om både hennes chef och den rehabansvarige som stöttade henne.

Dessa visade sig bli ett viktigt halmstrå att hålla fast i när hon stötte på det kompakta motståndet från Försäkringskassans sida. Det skulle nämligen visa sig att läkarens intyg inte gjort det minsta intryck på myndigheten.

- Sömnproblemen var ju ingen sjukdom resonerade handläggaren, utan ett "tillstånd", berättar Kerstin.

Att sömnbristen i sig resulterade i symptom som gjorde det omöjligt för henne att arbeta togs det däremot ingen hänsyn till. Inte heller till att jobbet som assistent i sig ruckar på nattsömnen.

Kerstin får tårar i ögonen när hon berättar om den dagen när det första av en rad beslut kom från Försäkringskassan.

Nekandet till sjukpenning täckte dessutom inte bara in tiden från 22 februari till den 7 april, då läkarens intyg gällde hel sjukpenning, utan även påföljande perioder då sjukskrivningen trappades ner till 75 respektive 50 procent.

Konsekvensen blev att under en period av drygt två månader hade Kerstin ingen inkomst över huvudtaget.

- Jag träffade en god vän när jag fått beslutet. Hon frågade oroligt hur det var med mig.

Vännen trädde in som räddaren i nöden och lånade henne pengar. I efterhand resonerar Kerstin att visst finns alltid socialkontoret.

- Men jag hör väl till dem som känner skam för att gå till "socialen".

När Kerstin summerar den tuffa perioden framgår det att såväl kommunen som facket och Ludvikahälsans läkare backat upp henne:

- Läkaren har skrivit till Försäkringskassan och försökt förklara men det har inte hjälpt.

Den viktigaste "medicinen" för att komma på fötter igen och orka gå vidare blev vreden som blev en viktig ventil för henne.

Efter att hon försökte få kommunpolitiker att lyssna och engagera sig skrev hon ner några rader på ett papper, under rubriken "Nu får det vara nog".

I fokus har därmed åter en gång Försäkringskassans skärpta regelverk placerats. I hennes mening omyndigförklaras inte bara den sjukskrivne, utan även läkarna som skriver ut intygen.

Bunten med namnlistor blir allt tjockare. Och snart tänker hon skicka dem vidare till EU:s högkvarter i Bryssel, dit hon planerar att anmäla alliansregeringen.

Mer läsning

Annons