Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna - en tjej med fokus

/
  • Utställare. Gymnasieeleven Johanna Ericsson slog två flugor i en smäll i lördags. Hon debuterade som utställare och nådde målgången med sitt projektarbete.

Annons

Johanna går sista året på samhällsprogrammet på Högbergsskolan i Ludvika. Som för de flesta andra blivande studenter var det aktuellt att genomföra ett projektarbete.

Eleverna har stor frihet att göra vad de vill. För Johanna var det ganska givet från början att hon skulle fotografera. Men att bilderna skulle leda till en utställning hade hon inte funderat på.

Men så blev det. Hela processen från att söka upp motiven, knäppa bilderna, framkallningen, fixa utställningslokal, rama in bilderna och slutligen möta publiken ingår. Dessutom erbjöd hon den som ville att skriva ned sina synpunkter om bilderna.

- Synpunkterna får jag användning för i min slutrapport, påpekar Johanna.

Hon valde att göra svartvita bilder. Det blir mer känsla i bilderna på det sätter förklarar hon med övertygelse. Och det måste medges att färger ibland kan förta det bilden berättar. Men det kräver också å den andra sidan att den som håller i kameran ser motiven redan i linsen.

I det här fallet råder det ingen tvekan om att Johanna är en talang. Hennes djur- och naturbilder är behagliga och tyder på en närvarokänsla hos fotografen. Bilderna har inte knäppts på måfå.

För hennes egen del handlar det också om ett äkta hantverk. Bilderna är inte bearbetade med digital teknik, utan på det gamla klassiska viset i mörkrummet bland framkallningsvätskor och fixering.

- Jag har gått ett par fotokurser under skoltiden, och där ville man vi skulle lära oss från grunden.

Hon har förstås sneglat och testat den digitala tekniken lite grann. Men än så länge föredrar hon att fånga bilderna på film och inte i ett minneskort.

Till bilderna på utställningen har Johanna letat fram passande texter, olika ordspråk och formuleringar som leder betraktaren in i bildens budskap.

En av bilderna har exempelvis tilldelats ett passande ordspråk från Ukraina - "Skönheten sitter i betraktarens öga".

Även om Johannas utställning inte marknadsfördes på bred front lockade den en hel del besökare under lördagen. Av allt att döma vann också bilderna publikens hjärta. Strax före lunch hade Johanna försett tre av bilderna med de röda cirkelrunda markeringar som signalerade att de var sålda.

- Jag har lärt mig jättemycket genom att arrangera utställningen, säger hon och lovar att det blir flera fotoutställningar i framtiden signerade Johanna Ericsson.

Mer läsning

Annons