Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättechanser fortsätter att rada upp sig för ABB

Annons

ABB Ludvika och Karlskrona får nu ytterligare ett HVDC-projekt att räkna med, det nya HVDC-projektet Fenno-Skan 2 på 800 megawatt mellan Finnböle utanför Gävle och Rauma i Finland.

Upphandlingen är tvådelad. Fingrid tar in anbuden den 20 mil långa 500 kilovolts kabeln som ABB i Karlskrona vill leverera.

HVDC-stationerna handlas upp av Svenska Kraftnät. Kontraktet skrivs 2008 och anläggningen ska nyckelfärdiga överlämnas till kunden 31 december 2010. ABB tänker inte låta sig besegras i denna upphandling.

Också nästa upphandling, Engelska kanalen, blir en utmaning och en chans att ge konkurrenten Areva på tafsen efter förlusten av Konti-Skanprojektet för några år sedan.

Brittiska National Grid och franska RTE EDF ska 2010 modernisera HVDC Cross-Channel Link. Moderniseringen omfattar nya ventiler, kyl- och kontrollsystem och kunderna kräver goda referenser av moderniseringar. Det har ABB, inte Areva.

Redan nu står det klart att kontraktet inte kommer att bli delat utan att det blir en leverantör. Det var i Cross Channel som Asea i Ludvika i slutet på 1950-talet fick sitt internationella genombrott med Uno Lamms jonventiler. Jonventilanläggningen byttes ut 1985 till dagens 2000 megawattslänk. Det är Arevas föregångare GEC Alsthom levererat utrustningen.

Därtill har tyska sjöfartsverket BSH godkänt det nya HVDC-projektet Büsum- Sandbank24. Det handlar om en 125 kilometer lång HVDC-kabel för pilotfasen i Sandbank24-utbyggnaden som omfattar 400 megawatt och 80 stora vindkraftverk ute i Nordsjön. Den kommande kunden använder ABBs HVDC-Lightteknik till Trollplattformen i sin argumentation för teknikvalet.

I december sa Finlands regering nej till United Powers förslag om att bygga en 1000 megawatts HVDC-kabel från St Petersburg till Finland för att den svenska industrin skulle kunna importera billig rysk el. ABB låg bäst till i budgivningen men nu kan man börja hoppas igen. Beslutet har överklagats och ett nytt erbjudande om ett alternativ med en 500 megawattskabel har presenterats.

United Powers ägare Baltenergo JSC har också lagt fram ett nytt HVDC-projket i samtal med ABBs HVDC Lightkund Esti Energia om bygget av en HVDC-länk mellan Ryssland och Estland, Russia-Estonia power link.

Esti Energia tillkännagav i december i samband med invigningen av ABB:s Estlink att Estland ville bygga ytterligare en HVDC-kabel till Finland.

Mer läsning

Annons