Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till 23 vindkraftverk

Annons

- Det var Mikael Ohlson, socialdemokrat, som berättade att rapporter från andra länder visar att beståndet av rovfåglar har minskat och att orsaken kan vara att de flyger in i snurrorna, säger nämndens ordförande Ingrid Holmström.

- Det blev en diskussion, men vi var eniga i beslutet.

Så ni beaktar inte att fågelbestånden kan minska?

- Ställ det i relation till att människor i Bangladesh dör på grund av växthuseffekten, svarar Holmström.

Nämnden behandlade ärendet i går och i beslutet skriver man att "den största påverkan av verksamheten består i påverkan på landskapsbilden".

"På avstånd kommer ett flertal av verken att kunna ses från flera platser. Detta har enligt nämnden ett positivt symbolvärde för förnyelsebar ren energi."

Miljöpolitikerna konstaterar dock att "för närmare berörda sakägare kanske vindkraftsetableringen snarast är en belastning".

Det är företaget Stena Renewable Energy AB med säte i Göteborg som vill bygga vindkraftverken. Samma företag tog i höstas i drift fem vindkraftverk i området och dessa verk ingår i totalen på 23 vindkraftverk.

Företaget räknar med att verken sammanlagt kommer att producera 140 000 MWh (megawattimmar per år), vilket motsvarar hushållsel för 28 000 villor.

Stena uppger att närmaste bostad kommer att ligga 700 meter från något av vindkraftverken. Bolaget bedömer att djurlivet inte påverkas men en del skidspår behöver dras om och verken kommer att påverka "upplevelsen i skogen audiovisuellt".

Miljö- och byggnämndens yttrande skickas till miljödomstolen i Stockholm som tar beslut i ärendet.

Mer läsning

Annons