Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integrationschef uppfattar inte Ludvika som rasistiskt

/
  • Informerar om rasism. Att invandrare i Ludvika skulle vara utsatta för rasism visste inte integrationschef Mohammed Alkazhami om innan han läste det i tidningen. För att komma tillrätta med den här typen av problem är det viktigt att nå ut med information, säger han.

Annons

Ndayizeye Bienvenu uttalade sig om hur det är att bo i Ludvika och hans bild av stadens invånare var långt ifrån positiv. Ndayizeye Bienvenu berättade att han upplever Ludvikaborna som rasistiska och fick medhåll av flera av sina vänner på Frändskapshuset.

Att Ludvika osar främlingsfientlighet är det ingen av invandrarna som framfört integrationschef Mohammed Alkazhami, trots att många av dem har regelbunden kontakt med honom.

- Nej, det har jag absolut inte hört. Men det är en personlig åsikt och den ska man ta på allvar. Alla individer har rätt att säga vad de tycker. Sedan behöver det inte betyda att alla tycker som honom eller att alla i Ludvika beter sig rasistiskt, säger Mohammed Alkazhami.

Han är själv invandrare och har bott i kommunen i två decennier, men har personligen aldrig stött på några främlingsfientliga påhopp här. Däremot konstaterar han att rasism ju finns överallt i samhället.

För att komma tillrätta med den här typen av problematik är det viktigt att sprida information, menar integrationschefen.

- Det handlar om att höja kunskapsnivån. Okunskap blir till rädsla, säger han och berättar att de på integrationsmyndigheten sprider information med hjälp av broschyrer, hemsidan och genom att knyta kontakter.

Dessutom har de ju öppnat Frändskapshuset i ett led att försöka förstärka sammanhållningen mellan invandrarna och infödda svenskar.

Fotnot: I år tar Ludvika emot 100 personer som fått permanent uppehållstillstånd. Smedjebacken tar emot 33.

Mer läsning

Annons