Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara skola – restaurang för äldre räddar Håksberg?

Annons

Tidigare har det antytts eller till och med sagts rakt ut att personal och elever vid vissa skolor kan känna sig säkra. Politikerna har sagt sig värna om skolorna i de mindre samhällena. Fredriksberg, som ligger långt bort, blir givetvis kvar. Och de sedan några år delvis föräldrastyrda skolorna i Saxdalen och Håksberg kommer inte att beröras.

Ingenting av detta gäller längre.

- Saxdalen och Håksberg hade fribrev under några år, det är möjligt att det gäller till i år men inte längre. Visst vill vi värna om de mindre skolorna men till slut kanske det ändå blir någon av de skolorna som läggs ner. Jag kan inte i dag säga att någon skola är säker, säger Mikaelsson.

Hon medger att "logiskt sett" ligger skolor med sjunkande elevantal sämre till än skolor med stabila eller ökande elevantal.

Håksberg hör till de skolor som enligt prognoserna minskar mycket de närmaste åren. 91 elever detta läsår minskar till 60 hösten 2010 för att sedan öka med två - sex elever åren fram till 2015.

- Detta är bara prognoser och de kan slå fel. Till nästa läsår skulle Håksberg minska med tio elever men nu ser det ut som att det bara minskar med fem, säger Håksbergs rektor Björn Reinholdsson.

Han har suttit med i den kommunala "småskoleutredningen". Det är från denna utredning förvaltningschefen Kah Slenning har hämtat idén om att inhysa butiker i skollokaler.

- En idé som vi i Håksberg har är att låta äldre komma till skolmatsalarna och äta sin mat. Varför ska de få mat levererad hem och sitta ensamma i sina stugor och äta? Ytterligare en idé är att inrätta en biblioteksfilial, berättar Reinholdsson.

Hans kollega i Blötberget, Anna-Karin Samuelsson, kan konstatera att enligt prognoserna tappar den skolan 28 elever fram till år 2015. Dagens 76 elever är bara 48 om drygt åtta år.

- Jag känner ingen direkt oro. De pratar om att återöppna gruvan och det vore förstås positivt för oss då det kan medföra inflyttning till samhället.

Samuelsson påpekar att för de yngre skolåren är lokalerna kompletta.

- Även om inte allt är tip-top så har vi väldigt funktionella lokaler. Här finns lokaler för hemkunskap, gymnastik, trä- och metallslöjd och textilslöjd. Vi behöver inte åka i väg med eleverna för dessa ämnen, framhåller Samuelsson.

Under 2000-talet har politikerna stängt tre skolor i Ludvika - Gärdeskolan, Valhallaskolan och Lilla Kyrk - och en skola utanför huvudorten, Lilla Parkskolan i Grängesberg. Väljer politikerna att ännu en gång skona "byskolorna", kan Knutsbo skola ligga i farozonen.

Knutsbo byggdes 1980 och trots att skolan är 27 år har kommunen inte lagt ut några större belopp på renovering av lokalerna. Prognoserna säger att skolans för närvarande 95 elever (förskoleklass-klass 6) endast minskar med två stycken till hösten 2010. Men hösten 2015 är antalet nere i 54.

Om rektorn Lena Bäcklund är orolig, så är det inget som hon tillstår utåt.

- De närmaste åren sjunker inte elevantalen så jag ser ingen överhängande risk för att Knutsbo läggs ner och till 2015 är det långt. Mycket kan hända innan vi är där.

Men om politikerna skulle bestämma sig för att stänga Knutsbo redan till hösten 2008, skulle Knutsboeleverna få plats på (närbelägna) Junibackens skola?

- Nej, nej, tok heller. Det finns inga möjligheter, svarar Lena Bäcklund.

Mer läsning

Annons