Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IF Metall kräver granskning av Sydlänksprocessen

Annons

Den 23 maj är en sorgens dag för Svenska ABB. Det var detta datum som ABB:s ärkerival Siemens gick ut med pressmeddelandet om att de nu utvecklat sitt alternativ till svenska ABB:s HVDC Light för kraftöverföringar upp till 1000 megawatt.

Det är detta tekniksprång som ABB, facken, landshövdingar, en del politiker lobbat hårt i tre års tid för att Svenska Kraftnät skulle ta i Sydlänksprojektet. Man ville demonstrera systemet med landkabel i full skala som alternativ till traditionella luftledningar på 400 kilovolt.ABB:s chanser att behålla försprånget och kunna skapa 2000 nya svenska jobb minskar nu drastiskt. Nu blir det kamp om vem som får det första projektet.

Per Öhman på fackförbundet IF Metall som arbetat för HVDC-Lightvalet är nu mycket upprörd.

- Det är helt otroligt att politiker och Svenska Kraftnät lyckats sjabbla bort ett så fint industriprojekt. Det är obegripligt att man låtit åren gå.

- Nu rinner det bara en massa dödtid och det är också till men för Sydsveriges eltrygghet.

- Det finns en otrolig rädsla bland svenska politiker och myndigheter att göra något riktigt bra för det här landet, säger Per Öhman som ogillar att Svenska Kraftnät inte fattar ett beslut.

- Jag kan visserligen förstå att Svenska Kraftnäts styrelse denna gång valt att skjuta fram teknikvalet till efter att den nye generaldirektören tillträtt. Men styrelseordförande Sven Hulterströms uttalande nu efter alla remssvaren till kabelns fördel att det skulle skilja en miljard upprör. Vi talade ju i början av året om en prisdifferens på 400 till 500 hundra miljoner. Att det nu skulle ha ökat efter alla som var negativa till luftledning förvånar mig.

- Vi uppmanar nu riksrevisionen att gå in och syna Svenska Kraftnäts kalkyler, säger Per Öhman

Mer läsning

Annons