Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals kan ha fått vinterkräksjukan av dricksvattnet: "Oerhört smittsamt"

På fredagsmorgonen kom beskedet: det är av allt att döma en form av calicivirus som på något sätt kommit in i det kommunala dricksvattnet i Saxdalen.
– Det här är oerhört smittsamt, det skulle räcka med att en deciliter förorenat vatten kom in i dricksvattnet, säger Göran Eriksson, miljöchef i Ludvika kommun.

Annons
Montage.

TV: Vi sände live med anledning av upptäckten av det kan vara calicivirus i dricksvattnet. Sändningen kan du se i TV-spelaren här nedanför.

Kommunen har fått svar på ett av de avföringsprover som boende i Saxdalen har fått lämna de senaste dagarna.

Göran Eriksson uppger att det troligtvis handlar om calicivirus som orsakar vinterkräksjuka.

– Så det är ungefär det som vi har misstänkt, sade miljöchefen till tidningen innan han 9.30 skulle hasta in till ett möte.

På det 50 minuter långa mötet diskuterade tre kommunala tjänstemän hur frågan om Saxdalens vatten nu ska hanteras.

Efter mötet intervjuades Göran Eriksson i vår livesändning.

– Det kan ta tid innan vi kan lösa det. Det kan bli klart först i nästa vecka, eller ta ännu längre tid. Calicivirus är oerhört smittsamt.

Miljöchefen Göran Eriksson befarar att det kan dröja dagar eller till och med veckor innan man kan blåsa faran över i Saxdalen.

Eriksson fortsätter:

– Vi tror att marken där man förra veckan grävde i samband med en vattenläcka var förorenad, vilket påverkat vattnet som var i omlopp. I samband med grävningen kan en viss skvätt av det förorenade vattnet ha hamnat i dricksvattnet. Det här är oerhört smittsamt, det skulle räcka med en deciliter förorenat vatten.

Rekommendationerna för saxdalsborna att koka vattnet före användning kvarstår.

– Koka vattnet i tre minuter, använd egen handduk och flytande tvål. Att koka vattnet och hålla hygienen är viktigt i detta. Det verkar som att folk som har smittats sedan har blivit sjuka på nytt, så det verkar som att det går runt, säger Göran Eriksson.

När hände något liknande senast i kommunen?

– Typ aldrig. Jag har aldrig varit med om något liknande i den här branschen under mina år här.

Hur många kan ha smittats?

– Det vet vi inte. Det är mellan 30 och 50 personer som har hört av sig om att de har blivit sjuka men sedan finns det säkert ett stort mörkertal. Min gissning är att det är en tresiffrig siffra, minst 100 stycken, säger Göran Eriksson.

På vårdguiden står bland annat följande om calicivirus:

"Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus och är en av de vanligaste typerna av magsjuka i Sverige. Man kan få magsjuka av många olika anledningar. För att förebygga smitta är det viktigt med god hygien, framför allt att tvätta händerna noga med tvål och vatten när du har varit på toaletten.

Alla åldersgrupper kan bli smittade av vinterkräksjukan. För barn är kräkningar vanligast symtom medan vuxna oftare får diarré. Vissa personer får aldrig vinterkräksjuka även om de blir utsatta för viruset. Det beror troligtvis på en medfödd motståndskraft.

Symtomen kan pågå i ett till tre dygn. Se till att vara helt frisk innan du går tillbaka till arbete eller skola.

Norovirus tillhör calicivirus som orsakar vinterkräksjuka. Foto: Folkhälsomyndigheten.

Sjukdomen är mest aktuell mellan november och april, med en topp mellan januari och mars. Det är därför den kallas för vinterkräksjuka. Men den kan förekomma även andra tider på året, oftast i samband med smitta via mat eller vatten.

Vinterkräksjuka kan likna andra magsjukdomar men skiljer sig från dem genom det plötsliga insjuknandet."

Mer läsning