Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högkonjunktur gör det svårare att bygga kraftverk

Annons

- Det är långa leveranstider för turbingeneratoraggregat dessa dagar. För att kunna få leverans till 2009 då Lernbo Kraftstation byggs om har förfrågan redan gått ut. Anbud väntas i början av september från en handfull leverantörer inom och utom EU, säger kraftbolagets Tommy Hjort som räknar med att skriva order i oktober.

Västerbergslagens Konstaterar att det inte längre finns någon svensk tillverkare av generatorer i denna storleksklass och därför är man noga med att kräva referenser och att leverantören har sunda finanser.

- I specifikationerna är erfarenheter från tidigare projekt; Loforsen, Nyhammar, Vännebo och Ludvika, tillvaratagna och införda liksom nya tekniska landvinningar. Den redan tidigare höga miljöprofilen har stärkts ytterligare. Liksom i Ludvika kommer förlustvärmen från generatorerna att återvinnas för att via ackumulatortank värma kraftstationen under nätter och helger när aggregaten normalt inte körs.

- Det som bestämmer leveranstiden är underleverantörernas svårigheter att få fram gjutgods, axlar, lager, smide och material såsom kärnplåt samt koppar till lindningar. Suget från främst Kina, Indien och vindkrafttillverkare märks tydligt, säher Hjort

Lernbo kraftstation stod först färdig 1899 och var då Sveriges största under några månader. Sedan dess har aggregaten bytts flera gånger. Dagens aggregat är från 1912 och 1944.

Mer läsning

Annons