Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänstanställd ska ha använt äldres kontokort och köpt varor för över 300 000

En kvinna anställd inom hemtjänsten i Ludvika ska olovligen använt fyra äldre personers kontokort för att köpa bland annat resor, en bil, möbler och kläder. Nu åtalas hon för bedrägeri.

Annons

Kvinnan, som är i 45-årsåldern, ska under en veckas tid i maj 2017 ha använt en mans kontokort till att flera gånger ta ut totalt 25 000 kronor ur en bankomat i Ludvika. Hon ska även ha handlat kläder för närmare 2 500 kronor och betalat med kortet.

Den åtalade kvinnan ska ha köpt varor för över 300 000 kronor med de äldres kontokort. Foto: TT/Arkivbild

Den åtalade kvinnan ska också under tiden maj-juni förra året olovligen ha använt en kvinnas kontokort och kod vid flera tillfällen. Hon ska både ha tagit ut kontanter i en bankomat med kortet men också köpt olika varor, som en bil, matvaror, kläder, möbler, elektronikartiklar upplevelser och resor.

Totalt ska hon ha handlat för 315 233 kronor med den andra kvinnans kort. Inköpen har gjorts på olika platser i landet, bland annat i Ludvika, Grängesberg, Örebro och Västerås.

Läs också [+]: Kortbedrägeriet växer – hemtjänstanställd misstänks ha tagit ut över 300 000 kronor från brukares konto

Kvinnan åtalas också för att vid flera tillfällen i juli ha använt ytterligare två kvinnors bankkort för att ta ut pengar. Totalt ska det handla om 15 000 respektive 3 000 kronor.

Kvinnan åtalas nu vid Falu tingsrätt för fyra fall av grovt bedrägeri. Åklagaren anser att brotten bör bedömas som grova eftersom det avser betydande belopp och agerandet har varit systematiskt.

Läs också [+]: Hemtjänstanställd har fastnat på bankomatkamera vid uttag med brukares kort

Åklagaren anser också att kvinnan egenskap av anställd inom hemtjänsten utnyttjat sin förtroendeställning till brukarna, som på grund av sin höga ålder har haft särskilt svårt att freda sin egendom.

Den åtalade kvinnan bestrider ansvar för gärningarna.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons