Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan nämnder försvinna

/
  • Med all sannolikhet blir det färre tjänster än i dagens organisation, säger Ivan Eriksson (S).  Foto: Torbjörn Granling

Annons

- Men det är inte säkert att det blir färre huvuden för det, säger Ivan Eriksson (S), vice kommunalråd.

Företaget KPMG har sedan i vintras utrett kommunens organisation. Vid mötet med kommunstyrelsen i tisdags presenterade KPMG sitt förslag.

Den mest genomgripande förändringen som föreslås är att en samhällsbyggnadsnämnd med tillhörande förvaltning inrättas.

Den ska ersätta tekniska-, miljö- och bygg- och räddningsnämnderna. I nya förvaltningen ska också ingå en del av mark- och planeringsenheten som i dag ligger under kommunstyrelsen.

- Det torde vara rimligt att det blir färre politiker, även om den nya nämnden kan behöva inrätta flera utskott, förmodar Ivan Eriksson.

Enligt den senaste statistiken från 31 maj har kommunen 2 343 personer fast anställda varav 1 796 jobbar heltid och 547 någon form av deltid.

Blir KPMG:s förslag verklighet, vilket sker tidigast 2011, så kommer "med all sannolikhet" ett antal tjänster att sparas in, spekulerar Eriksson.

Kommunchefen Lars Hellsing påpekar att en hel del pensionsavgångar står för dörren och att det inte är säkert att alla tjänster som då blir vakanta kommer att återbesättas.

- Redan i dag har vi flera vakanser med tjänster som inte är tillsatta. Jag skulle tro att det kommer att vara ungefär lika många personer anställda i framtiden som i dag, framhåller Ivan Eriksson.

- Man ska tänka på att vi Socialdemokrater har en vision om att skapa förutsättningar för mindre barngrupper i förskolan och att det ska bli fler lärare. Sett i det perspektivet så tror jag att vi kan öka eller åtminstone behålla det antal personer vi har anställda i dag.

KPMG föreslår vidare att kommunchefen i formell mening blir chef över övriga förvaltningschefer. Lars Hellsing lyder under kommunstyrelsen som på senare tid har kritiserats av revisionen. Revisionen har hävdat att kommunstyrelsen inte levt upp till sin roll och skyldighet att utöva tillsyn över nämnderna.

- Jag vill inte säga att Hellsing får mer makt, men på det här viset får kommunstyrelsen större möjligheter att utöva tillsyn över nämnderna.

Nu ska politikerna noga granska KPMG-förslaget och dra sina slutsatser innan ett konkret förslag till förändringar av organisationen så småningom kommer att behandlas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons