Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halverad vinbärsskörd

/

Annons

- Nu har vi skördat färdigt och håller på att tvätta av maskinen, sade Tord Tillman när tidningens medarbetare talade med honom häromdagen.

- Det är väldigt tidigt i år. Normalt brukar vi köra hela augusti men nu började vi plocka med maskin redan i juli.

Förutom att årets skörd blev halverad kan Tillman konstatera att bärförekomsten dessutom var mycket ojämn på de olika fälten.

- Det var dåligt med bär på buskarna här i Grangärde. Där blev det till största delen dåligt med bär och på klasar som normalt ger ett tiotal bär gav kanske bara ett par.

- Men i Västansjö var det bra och även när det gäller odlingarna i Sunnansjö kan jag säga att vi är nöjda.

Sammantaget blev det dock en begränsad behållning. Tillman är helt övertygad om att det är vädrets nyckfulla makter som är boven i dramat.

- Ja, vi hade ju 5,5 minusgrader mitt i blomningen i slutet av maj. Det blev en köldknäpp och det var väldigt olyckligt, säger Tillman som trots motgången tar det hela med ro.

- Vi har hållit på sedan 1979 och har lärt oss att det kan bli så här. Det är något som man måste räkna med. Men det här är ingen katastrof. Vi är beredda på svängningar i skördarna och har överlagrat med frysta bär från tidigare säsonger.

Enligt Tillman är det heller inte aktuellt med några prishöjningar med anledning av de minskade tonnagen och dessutom enligt uppgift stigande världsmarknadspriser på svarta vinbär.

- Vi kommer att hålla samma priser som tidigare, lovar han avslutningsvis.

Mer läsning

Annons