Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håksberg huvudvärk för kommunalråden

Sälja Håksbergs skola och få in en slant – men samtidigt tappa elever till en friskola?
Kommunalråden i Ludvika säger sig i dag inte veta hur de ska hantera frågan från friskolebolaget som driver Olympicaskolan.

Annons

Lars Handegard (V), Lotta Wedman (MP) har fått en del att grunna på med anledning av inviten från friskolebolaget. Inom bara några veckor måste kommunledningen ha bestämt sig i frågan om Håksbergsskolans framtid.

Som DT skrev på torsdagen så vill Olympicaskolan med friskolor i Hedemora och Skålö i Vansbro kommun ta över Håksbergs skola.

När Fredrik Ahlgren från Olympicaskolan besökte Håksberg i höstas träffade han också några politiker, bland dem social- och utbildnings ordförande Hanna Lindgren (S). Lindgren ska då ha uttryckt att om friskolan skulle få ta över Håksberg så skulle det gå stick i stäv med intentionerna i kommunens skolutredning som ju innebär att Håksbergs skola läggs ned vid utgången av vårterminen 2018.

DT har inte lyckats nå Hanna Lindgren för kommenterar. De tre kommunalråden Leif Pettersson (S) Lars Handegard (V) och Lotta Wedman (MP) instämmer dock i Lindgrens resonemang.

– Ja det är ju ganska uppenbart att en friskola i Håksberg skulle gå stick i stäv med skolstrukturutredningen, säger Leif Pettersson.

Lars Handegard:

– Blir Håksberg kvar så får vi totalt sett återigen högre kostnader för lokaler. En större del av skolpengen kommer då att gå till att betala lokaler.

– Avsikten med skolstrukturutredningen var ju att en större del av skolpengen skulle gå in i klassrummen och en mindre del till lokalkostnader, konstaterar Leif Pettersson.

Lotta Wedman:

– Det här är något som vi måste fundera vidare på och vi kan inte nu säga bu eller bä till förfrågan. Det har ju blivit fler barn i kommunen och det jag har hört om den här friskolan har inte avskräckt. Det låter som en trevlig skola.

Som det nu är i kommunen med skolorna så råder det 'lex Ingvar Henriksson'

Oppositionsrådet Håge Persson (M) var, liksom Wedman, med på mötet med Olympicaskolans ägare. Han hoppas att S, V och MP låter friskolan köpa eller åtminstone hyra skollokalerna i Håksberg.

– Vi är positiva till att de vill etablera sig här så vi får ett alternativ till den kommunala skolan. Som det nu är i kommunen med skolorna så råder det 'lex Ingvar Henriksson' som anser att han tvångslistades till privata vårdcentralen Engelbrekt. I Ludvika kommun tvångslistas eleverna till kommunala skolor.

Håge Persson (M) vill riva upp

Håge Persson påpekar vidare att de senaste elevprognoserna visar att nya Marnässkolan, med byggstart inom kort, måste byggas ännu större om eleverna från Håksberg ska få plats här från höstterminen 2018.

– Det vore ju en hjälp för kommunen om friskolan får ta över i Håksberg så kommunen slipper bygga större i Marnäs, resonerar han.

Även Bopartiet hoppas att det blir en friskola i Håksberg, meddelar partiets ordförande Bengt Åkman.

– Bopartiet ställer sig positivt till Olympicaskolans kontakt med Håksbergs skola. Vi inom partiet har engagerat oss i föräldrarnas kamp för sin skola och ser ett privat alternativ som en möjlighet att ge skolan förutsättningar att genomföra sina idéer. Vårt valprogram stödjer tanken på att låta flera olika aktörer bedriva undervisning i olika former för att optimera förutsättningarna för våra barn i sin utveckling.

Sverigedemokraternas lokale bas Benny Rosengren betonar att partiet står fast vid tidigare ståndpunkt om att Håksberg ska få behålla sin skola.

Han är övertygad om att Olympicaskolan i december får ett positivt besked från samhällsbyggnadsnämnden och att de får köpa skolan.

– Det är klart att de säljer skolan. Annars får de (S, MP och V) inte en röst i valet 2018. Folk glömmer inte, hävdar Rosengren.

Benny Rosengren (SD) är övertygad om att S, MP och V av ren självbevarelsedrift kommer att säga ja till försäljning av Håksbergs skola.

Mer läsning

Annons