Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hackermålet: Vill att Ludvikabon döms till två års fängelse

Den 40-årige Ludvikabon i det så kallade hackermålet riskerar två års fängelse. Det framkom när rättegången avslutades i Falu tingsrätt på måndagsförmiddagen.
Nu berättar åklagaren att mannen fått pengar och narkotika i ersättning av andra personer som haft nytta av de uppgifter Ludvikabon kommit över.

Annons

Rättegång mot 40-åringen från Ludvika är avslutad och åklagaren anser att det hackaren gjort sig skyldig till har ett straffvärde på två års fängelse.

– Jag anser att de brott han misstänks för har ett straffvärde på två års fängelse, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Mannens advokat yrkade på att 40-åringen ska dömas till kontraktsvård med "ingående behandlingsplan". Konkret innebär det vård på behandlingshem under ett år följt av ett års övervakning.

– Om jag ska vara diplomatisk så är det en väldigt ingripande behandlingsplan som föreslås, vilket trots allt kan tala för att det är en rimlig påföljd. Behandlingsplanen tar väl sikte på lite mer än själva narkotikamissbruket men jag vill egentligen inte kommentera innehållet i den föreslagna planen, säger Mats Ljungqvist som har sin tjänst vid riksenheten för säkerhetsmål i Stockholm.

Han berättar nu om de register som 40-åringen har varit inne i.

– Det rör sig om flera känsliga register. Ett av registren är polisens person- och adressregister. Utifrån vittnesmål under rättegången har vi fått klart för oss att han fått tag i skyddade personuppgifter. Men det finns inget som talar för att de skyddade personuppgifterna har varit det primära syftet med intrånget i det polisiära registret.

– Men när det gäller dataintrång så är det ju den potentiella skadan man tittar på. Det är naturligtvis en oerhörd potentiell skada när man är inne i ett polisiärt register med skyddade personuppgifter som ingen ska kunna få tillgång till annat än om man arbetar hos polisen.

Mats Ljungqvist uppger vidare att40-åringen har berett sig tillträde till register hos Skatteverket, trafikregistret, statens personadressregister, Bisnodes olika register med mera.

Var han ensam om det här?

– Ja, när det gäller dataintrången så har vi inte skäl att tro att det finns fler inblandade. Han är fullt kompetent att genomföra det här själv. Det framgår av utredningen att det varit hans roll att ta sig in i de olika systemen.

– De uppgifter han fått fram vid intrången har överlämnats till andra personer, kriminella. Dessa personer har sedan använt uppgifterna för att begå olika former av brott, framför allt bedrägerier.

Mats Ljungqvist berättar att under 2016 har ett tiotal personer dömts vid Södertörns tingsrätt och Svea hovrätt för bland annat grova bedrägerier. Enligt Ljungqvist visade den utredningen att det fanns tre huvudmän och en av dem hade direkt kontakt med Ludvikabon.

– Den misstänkte (Ludvikabon) fick betalning i form av narkotika, pengar och i något fall en dator. Han har inte varit involverad i bedrägerierna utan har använts för att ta fram olika former av konton och dessa uppgifter kunde i ett senare skede användas för att begå brott.

Varför har Säkerhetspolisen Säpo varit inkopplad?

– Det beror på de ingångsvärden vi hade i det här ärendet. Det som vi kunde få fram via konversationer som vi kom över antydde att man kommit in i polisens allmänna spaningsregister. Det var ett skäl, ett annat skäl var att de här systemen ansågs vara av den karaktären att de innehöll känsliga personuppgifter. Man gjorde bedömningen att det var systemhotande brottslighet och att säkerhetspolisen skulle vara ansvarig för utredningen.

Ludvikabon var närvarande vid slutpläderingen.

– Jag uppfattar honom som mycket ångerfull. Jag tror att han har förstått vad han har ställt till med och förstått allvaret i det här, säger Ljungqvist.

Ludvikabon befinner sig på fri fot i avvaktan på att Falu tingsrätt meddelar domen den 22 december.

DT har sökt mannens advokat Folke Natt och Dag för kommentarer.

Mer läsning

Annons