Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar Engström premierar HVDC-forskning

Annons

Yuriy Serdyuk belönas för sitt arbete med att modellera elektrofysikaliska fenomen i isolationssystem för högspänning. Serdyuk arbetar för närvarande med isolationssystemen till kraftöverföringar med 800 kilovolt högspänd likström, till exempel med att modellera de elektriska fälten i isolationen till krafttransformatorerna. Energiförlusterna är upp 30 procent lägre vid transmission på denna spänningsnivå jämfört med konventionell teknik.

Olof Samuelsson belönas för sin forskning om tillförsel av energi till elsystemet, från småskalig vindkraft till storskalig högspänning. Under senare år har vindkraft eller distribuerad generering, varit hans huvudinriktning och han medverkar i ett stort EU-gemensamt forskningsprojekt på området. Hans arbete röner uppskattning från den skandinaviska kraftbranschen, där vindkraft är under stark utveckling.

Gunnar Engströms ABB-stiftelse har 1983 som syfte att uppmärksamma och belöna yngre, framgångsrika forskare för deras insatser inom svensk energiforskning.

Mer läsning

Annons