Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gruvfruarna" mutar in Tuna Hästbergs järnmalmsgruva

/
  • Laxsjöfältet. 2700 hektar har mutats in runt Tuna-Hästberg av Kopparberg Mineral AB som samarbetar med prospekkteringsföretaget Archelon som mutat in Idkerbergets gamla gr.

Annons

Gruvverksamheten i Tuna-Hästberg har gamla anor, från 1400-talet.

Gruvan var fram till mitten av 1950 talet koncentrerad till de gamla anläggningarna uppe på höjden norr om det egentliga samhället. Allteftersom de nya anläggningarna vid Karl Rutbergs schakt blev färdigställda flyttades så verksamheten dit. Gruvbyggnaderna finns fortfarande kvar men gruvan är vattenfylld.

När gruvans enda kund Domnarvets Järnverk upphörde med att köpa Tuna-Hästbergsmalm så lades gruvan ned 1968.

Stora kvantiteter malm finns kvar i djupet. Man bröt på 350 metersnivån. Diamantborrning har konstaterat malm i området ned till 1000 till 1100 meters djup. Förutom järn finns kalksten i gruvområdet.

Gruvfruarnas inmutning är ytmässigt mycket stor och omfattar 2710 hektar från södra Idkerberget ned mot sjön Rämen i Ludvika kommun, västerut mot Laxsjön. Inmutningen berör gränsområdet mellan Ludvika och Borlänge kommuner.

Kopparberg Mineral är utöver järnet intresserade av guld, silver, koppar, volfram, bly och zink.

- Vi har sökt det här stora undersökningstillståndet men vill inte kommentera det ytterligare innan vi fått undersökningstillståpndet beviljat av Bergsstaten, säger Kopparberg Minerals Anna-May Wester.

Det nya Kopparbergsbolaget har tidigare mutat in 5100 hektar i Ljusnarsbergs kommun, bland annat området kring järnmalmen i Mossgruvan söder om Grängesberg samt den gamla järnmalmsgruvan Burängsberg väster om Sunnansjö

Bolaget har också på gång ett samarbete med Archelon som mutat in järmmalmen i Blötbergets gruva och Idkerbergets gruva i Borlänge kommun i norr om inmutningen i Tuna Hästberg.

Mer läsning

Annons