Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gruv-ja får inte hota spendrupssatsning"

/
  • Miljonprojektet. Spendrups har valt väg, det blir på Skakelbacken på andra sidan riks- och järnväg som Sveriges största bryggeri ska byggas.

Annons

- Om de sedan ska börja bryta malm så får man hoppas att gruvbrytningstekniken utvecklats, annars måste samhället och Spendrups flyttas och det kostar dem många miljarder. Det blir i så fall gruvbrytning till oerhörda kostnader, säger Pettersson.

Hur många miljarder lär i så fall visa sig.

Grufvbolaget Roslagen har förutom själva Grängesgruvan också begärt att få undersöka malmen på andra sidan skärningen under centrala Grängesberg, Öraberget och Spendrups. Sannolikt kommer Bergmästaren också att bevilja denna ansökan.

För kommunen är det av största vikt att göra allt den kan för att underlätta Spendrups utbyggnad. Spendrups har bestämt sig för att bygga Sveriges största bryggeri i Grängesberg och att den framtida utbyggnaden kommer av allt att döma att ske på Skakelbacken.

- Då får inte gruvplaner eller riks- och järnvägsproblematik sätta käppar i hjulet, understryker kommunalrådet.

Spendrups jätteinvestering i storleksordningen 700 till 900 miljoner kronor medför att riksvägen förbi Spendrups måste höjas och att en tunnel sänks ned och byggs under riksväg och järnväg. Hur en sådan tunnel ska finansieras är oklart.

- Jag lärde mig under tiden vi diskuterade en tunnel under järnvägen vid Hammarbacken att det tar tid att ordna ett tågstopp. Om man söker om ett tågstopp under 36 timmar under 2009 måste ansökan vara inne nu under hösten, säger Pettersson som förklarar att den långa framförhållningen är Banverkets sätt att planera långt i förväg så att inte tågtrafiken drabbas av annat än planerade tågstopp.

Gunnar Svensson som är vice vd i Spendrups säger att gruvproblematiken i Bergslagen är något som dykt upp de senaste åren, inte bara i Grängesberg utan runt om i övriga Bergslagen. Även i området där Lokavattnet hämtas pågår prospektering men Loka skyddas av länsstyrelsens skyddsområde.

- En sak är att få ett undersökningstillstånd en annan är om det blir gruvdrift. Men järnmalmen i Norrbotten räcker för att betala en flytt av en hel stad. Finns det ett nationellt samhällsintresse av malmen i Grängesberg får vi ta ställning till det då, säger Svensson som bedömer att man under 100 år i Grängesberg investerat sig fast med 1,5 miljarder i dagens bryggerianläggning och det enorma kunnande som personalen byggt upp.

- I september ska styrelsen i Spendrups ta ställning till hur utbyggnaden i Grängesberg ska genomföras. Huvudalternativet är Skakelbacken. Inget av alternativen vi tittat på är optimalt. Det beslut vi står inför innebär ett första stort utbyggnadssteg efter den volym vi hoppas och tror på. Sedan bygger vi vidare i etapper efter marknadens behov, säger Gunnar Svensson.

Svensson säger att man tagit intryck av de 800 namnunderskrifter för Folkets park-området som lämnats över till Spendrups och kommunen.

Mer läsning

Annons