Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granqvists partner hittade guld

Annons

Archelon Mineral AB äger tillsammans med International Gold Exploration IGE AB fyra undersökningstillstånd i Solvik nordost om Bengtfors i Dalsland.

Vid kärnborrning har de påträffat en guldmineralisering. Högsta halten av guld är 9,5 gram per ton. Mineraliseringen påträffades i första borrhålet i ett pågående borrprogram som omfattar fyra hål. Borrhålen avser att testa ett möjligt ursprung till de sulfidförande block som visat sig innehålla guld på upp till 73 gram per ton. Blockens ursprung får nu anses som lokaliserat.

Med anledning av den påträffade mineraliseringen utökas borrningarna och man har även ansökt om ytterligare undersökningstillstånd i området.

Archelons delårsrapport för första kvartalet rapporterar att de under perioden inledde en grundlig inventering av bolagets järnmalmsreserver i Bergslagen för att belysa förutsättningar att exploatera dessa. Archelon ansökte under januari och februari om undersökningstillstånd för tre järnmalmsförekomster i Bergslagen, Blötberget nr 1 och 2 samt Idkerberget nr 1. Sedan tidigare äger Archelon undersökningsrätten av Finnmossen i Filipstads kommun.

Geologisk dokumentation visar att det finns stora kvarvarande mineralresurser. I Blötbergets malmfält som Lennart Granqvist vill återöppna finns till exempel en obruten malmreserv på minst 25 miljoner ton enligt den historiska malmberäkningen.

Även andra gruv- och prospekteringsbolag har sökt undersökningstillstånd för järnmalm i Bergslagen. Kopparberg Mineral äger flera inmutningar i Ljusnarsberg, Ludvika och Borlänge, Lundin Mining har mutat in Håksbergsfyndigheten och Grufvbolaget Roslagen har mutat in hela Grängesberg och ett område i anslutning till Archelons Blötbergsmalm.

Archelon kommer under 2007 att se på förutsättningar till olika former av samarbeten. Tanken är att man skall kunna betrakta existerande malmer som en samlad reserv som ska brytas men sedan vidareförädlas på en lämplig plats.

Mer läsning

Annons