Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grängesbergselever dricker mest i Ludvika

/
  • Parkskolan. Kommunens säkerhetschef Börje Karlsson och kommunalrådet Maria Pettersson är upprörda över att drogliberala föräldrar förser sina barn med alkohol.

Annons

Undersökningen bygger på anonyma enkäter där niondeklassarna får svara på frågor och sedan får samma elever svara på frågorna när de går andra året på gymnasiet.

På Parkskolan i Grängesberg var 16 procent intensivkonsumenter av alkohol 2004 och den nya undersökningen visar att Parkskolan nu har 28 procent av eleverna med riskbeteende.

Kommunalrådet Maria Pettersson konstaterar att Parkskolan sticker ut rejält i den nya undersökningen så kommunen kommer att ta signalen på allvar.

- Årets undersökning visar att det dricks mycket bland Ludvikaeleverna men det går i stort sett åt rätt håll.

Det niondeklassarna helst dricker är starkcider följt av starköl. Undersökningen ger inget entydigt svar men både Pettersson och Karlsson bedömer att det är importölet som ökat i attraktionskraft och kan förklara den kraftiga minskningen av bruket av hembränt.

För att bryta föräldrarnas negativa inverkan på alkoholvanorna kommer kommunen att lägga mycket krut på information till föräldrarna och man överväger att införa en Örebromodell där föräldrar gör upp avtal hur man ska agera om man stöter på berusade tonåringar.

Undersökningen visar att det är svårt för ungdomarna att själva komma åt folköl i affärerna men att samma affärsidkare är betydligt slappare i ålderskontrollen när det gäller tobak.

Mer läsning

Annons