Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gourmet Restaurang har underkänts och kan tvingas stänga

/
  • 25 punkter. Gourmet Restaurang är så oren att livsmedelmyndigheten rest 25 punktkrav som ska vara åtgärdade inom tio dagar annars stängs Gourmet.

Annons

José Torres vid restaurangen försäkrar att man hinner och lovar först att åtgärda hela programmet.

- Ni är från tidningen, tänker ni skriva om detta?

Ja, svarar NLT:s reportageteam.

- Då är det kört, vi får låsa dörren.

Vid inspektionen den 30 april, som föranleddes av klagomål från allmängeten, slog livsmedelsinspektör Bo-Göran Fransson ned på 16 fall som klassas som allvarliga avvikelser och 34 fall med avvikelser. Restaurangen underkändes

Vid den uppföljande inspektionen den 28 juni, noteras sex allvarliga avvikelser och två avvikelser. Restaurangen underkändes på nytt och speciellt allvarligt var att restaurangen inte åtgärdat tidigare påtalade fel.

Nu har livsmedelsinspektionen meddelat att krogen har fram till den 13 juli på sig att åtgärda en kravlista på 25 punkter enligt ett tre sidor långt tättskrivet kravprogram.

Det handlar om livsmedelshygienen. Krav renhet är ett genomgående krav och följande citat kan illustrera behovet:

"Skadedjur som flugor och andra insekter trivs där det är fuktigt och smutsigt. Dessa ska omgående bekämpas för att undvika mikrobiella risker och smitta. Ett större antal småflugor påträffades vid ett av beredningsrummen. Rutiner för skadedjur ska finnas i verksamheten".

Nu krävs handling:

"I händelse av att åtgärder, enligt kontrollmyndighetens krav, ej genomförts inom angiven tid kommer miljö- och byggnämndenatt återkalla tidigare lokalgodkännande med omedelbar verkan".

Livsmedelsinspektör Fransson förklarar att då kan inte restaurangen återstartas igen förrän alla brister är åtgärdade och myndigheten godkänt lokalen. Det kommer också att ligga ägaren till last att han struntade i att åtgärda brister efter första inspektionen.

- Han har tio dagar på sig. Om de sätter igång direkt och gör det på allvar så klarar de detta. Det gäller att skapa ordning och reda på ytskick och underhåll. Förhoppningsvis leder detta till åtgärder, men det är tråkigt att behöva ta till sanktioner för att det ska börja hända grejor, säger Fransson.

På frågan om det finns risker med att äta på restaurangen så svarar Fransson:

- Visst finns det risker, det handlar i grunden om restauranghygien.

Finns det några fall av misstänkta magsjukor på Gourmet:

- Nej vi har inga sådana anmälningar, men det finns ett stort mörkertal när det gäller magsjuka på grund av dålig hygien på restaurangerna, säger Bo-Göran Fransson.

Mer läsning

Annons