Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatorna osäkra i sommar

Annons

Sommaren 2003 anordnades det första organiserade streetracet på Ludvika flygplats. Sedan dess har flera tusen personer varje sommar lockats till biltävlingarna.

I år blir det inget streetrace, av två anledningar.

- Det har blivit så dyrt sedan vi gick med i svenska bilsportförbundet. Det kostar 2 500 kronor mer per tävling bara för att de ska skriva på ett papper, säger Daniel Holm, ordförande i LA Streetcars.

Förbundet hotade nämligen att utesluta de medlemmar som tävlade i Ludvika, eftersom LA Streetcars inte var anslutna. Nu har man gått med, med följden att omkostnaderna har ökat rejält.

Med de ökade kraven på utrustning räknar han med att varje tävling blev 10 000 kronor dyrare att genomföra.

- Men det är inte bara det. Varje gång jag kallat till styrelsemöte, har det kommit för få. Det finns världens intresse att köra, men vi måste ha folk som hjälper till också.

Varje tävling sysselsätter ett 30-tal funktionärer och arbetet börjar för Daniel Holms del redan en vecka innan. Nu börjar han och de flitigaste trotjänarna tröttna.

- Troligtvis kör vi nästa år igen, om vi får ihop folk. Vi kanske kan söka bidrag. Klubben kommer i alla fall att finnas kvar.

Effekten av de uteblivna tävlingarna kommer att synas ute på gatorna, misstänker han, med ett ökat antal illegala, nattliga lopp.

- Man kör tills polisen kommer. Då flyttar man sig bara. Det är nog svårt för polisen att få stopp på. Det finns ju knappt folk här.

Tillförordnade närpolischefen Anneli Gustafsson tror att de som kör på vägarna nattetid gör det oavsett om det ordnas lagliga tävlingar eller inte.

- Vissa kvällar får vi in samtal om att ungdomar är ute och tävlar, speciellt på fredagar. Men de har ofta spejare ute, så när vi kommer dit är de många gånger puts väck.

Mer läsning

Annons