Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal skottskada i skjuten varg – mönstret från i fjol upprepar sig

Länsstyrelsen Dalarna har polisanmält ett misstänkt jaktbrott efter att en gammal skottskada hittats på en av de tre vargar som sköts i Lövsjöreviret i söndags.

Annons

Läs även: Sju vargar har skjutits i Dalarna

Det var när Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, undersökte en av de skjutna varghanarna i årets licensjakt som man upptäckte den gamla hagelskottskadan.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt jaktbrott.

– Det är oklart hur gammal skadan är. Det är nog svårt att ta reda på det. Länsstyrelsen ska inkomma med ytterligare information i det här ärendet, berättar Stefan Dangardt vid dalapolisen.

Lena Berg är rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen och säger att man ännu inte har uppgifter om vad det var för slags hagel som hittades i varghannens kropp.

– Är det mindre hagel så kan det ju ha varit en jägare som var ute på fågeljakt och sköt mot vargen när den sprang efter hunden. Men skott mot varg ska alltid anmälas till länsstyrelsen.

– Är det grovhagel så kan det antas att man medvetet varit ute för att illegalt jaga varg.

Tomas Meijer är rovdjurssamordnare vid SVA. Han hänvisar alla frågor till länsstyrelsen, men konstaterar rent allmänt att det händer att SVA finner skottskador på vargar som fällts vid licensjakt.

– Vid vargjakten 2015 fälldes totalt 44 djur och vi fann gamla skottskador i tre av dem. Det gällde vargar fällda i Dalarna, Örebro län och Värmland. I ett av djuren fanns en gammal hagelskada och i de två andra kulskott, uppger Tomas Meijer.

Hans Johansson vid Dalarnas Jägarförbund är talesman för de jaktlag som senaste veckan jagat vargarna i Lövsjöreviret.

– Naturligtvis är det beklagligt att någon gjort så här. Vi tar avstånd från illegal jakt, framhåller han.

LÄS: Fler nyheter från Blåljus

Håll dig uppdaterad - Följ Brottsplats Dalarna på Twitter

Mer läsning