Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friade från gruppvåldtäkt får inte skadestånd av staten

Två män som friats från underlåtenhet att avslöja gruppvåldtäkten i Ludvika i augusti 2015 nekas nu skadestånd av staten, det framgår av ett beslut från Justitiekanslern, JK.

Annons
Männen frikändes från underlåtenhet att avslöja våldtäkt i Högsta Domstolen.

Totalt åtalades åtta män för den grova våldtäkten på en kvinna i en lägenhet i Ludvika. En av männen dömdes av tingsrätten till fem års fängelse för grov våldtäkt, fem för underlåtenhet att avslöja våldtäkt och två män frikändes helt från misstankar.

Domen överklagades till hovrätten, där fem av sex män fick sänkt straff. Domen överklagades därefter ännu en gång, då till Högsta Domstolen som helt friade de fyra män som dömdes för underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Anledningen var att man ansåg att männen inte kunnat avslöja brottet utan att riskera att själva dömas för det. 

De fyra friade männen har alla sökt skadestånd av staten för tiden då de satt frihetsberövade. Två av dem har tidigare fått avslag, och nu får alltså även de övriga två avslag från JK.

JK skriver i sitt beslut att männen ska betraktas som oskyldiga men anser att de själva dragit misstankarna till sig genom att stanna kvar på brottsplatsen, vilket också slagits fast i domen från Högsta Domstolen. Därför anses de ha bidragit till frihetsberövandet och JK skriver att det är därmed är oskäligt att de ska få skadestånd.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons