Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fredsängeln talar i Grängesberg"

Vid första maj-firandet i Grängesberg kommer en 84-årig välkänd före detta riksdagskvinna att tala.

Annons

Maj-Britt Theorin, som i årtionden var känd som nedrustningskämpe, kommer att tala vid första majfirandet i Grängesberg.

– Fredsängeln Maj Britt Theorin, 85 år i december, blir huvudtalare i Grängesbergs Folkets park, berättar en stolt Ulla-Britt Mikaelsson, nyvald kassör i den lokala S-föreningen.

Maj-Britt Theorin har varit med i det politiska livet i snart 70 år och framför allt engagerat sig i freds- och säkerhetsfrågor. Hon ledde den svenska nedrustningskommissionen 1982 - 1991.

Mellan 1971 - 1995 var hon riksdagsledamot. Trots att hon var EU-motståndare så valdes hon in i EU-parlamentet 1995 och verkade som Europaparlamentariker fram till 2004. Bland annat var hon ledamot i utskottet för utrikes-, säkerhets- och försvarsfrågor.

Inför sin 75-årsdag beskrevs hon i positiva ordalag av rikspressen som socialdemokratins ständiga "motvalls käring". Som 16-åring skrev hon in sig i SSU och sedan den dagen har hon kämpat för jämställdhet, kvinnans rättigheter, fred och nedrustning lika energiskt som hon stridit mot kärnvapen, upprustning och trafficking, skriver Grängesbergs S-förening i ett pressmeddelande.

Avdelningen mer udda rubriker fick Theorin 1987 då hon efter förslag från socialdemokraternas kvinnoförbund argumenterade för att privatpersoner inte skulle få inneha parabolantenner. Utspelet kom vid den tiden när det svenska monopolet höll på att brytas av kommersiella tv-bolag som från utlandet sände signaler till Sverige.

Enligt Ulla-Britt Mikaelsson följer firandet på den gamla gruvorten sedvanliga traditioner med samling på Öraberget och därefter gemensam marsch ned till den anrika folkparken.

Mer läsning

Annons