Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden börjar i Ludvika

/
  • Vilken dag! Solen strålade, liksom studenterna som med viss möda lyckades leta sig fram till sina vänner och släktingar vid Högbergsskolan i går. För trångt var det, precis som det brukar. Och mycket skyltar med glada barn som nu vuxit upp och blivit stora. I dag är de inte längre gymnasieelever utan tar steget ut i vuxenlivet med hela världen framför sig, Erica Olén, Linda Kovacs och alla andra studenter i Västerbergslagen.
  • Följde kortegen. Det fanns många att heja på efter Ludvikas gator.
  • Första parkett. Många valde att följa kortegen från en skuggig plats den varma dagen.
  • Klockan 12.15. Till fanfarer sprang studenterna glädjetjutandes ut från Högbergsskolan.
  • Pusskalas. Josefine Åhs fick en puss av sin mamma Carina Marklund.

Annons

"SPS 3A, sha la la la la... Alla vi som tar studenten klappar nu ..."

Ramsorna letade sig ut trots att entrédörren till Högbergsskolan bara stod på glänt. De förväntansfulla studenternas rop nådde den stora skara av föräldrar, syskon, kompisar och andra nära och kära som stod vid Högbergsskolan och väntade på att studenterna skulle springa ut. Och så blev klockan 12.15 och fanfaren ljöd tydligt genom den heta sommarluften. Glädjetuten som därefter följde vittnade om en enorm lättnad, en oövervinnerlig frihetskänsla och tillförsikt inför framtiden. Stolta familjemedlemmar kramade om de utsprungna, pussades och gratulerade. Ett enda stort virrvarr av människor, skyltar, vita klänningar och varma kostymer. Men alla bar inte traditionsbundna kläder. Johan Finnström hade till exempel klätt upp sig i mörka byxor, en svart Misfits-tröja och slips.

- Jag ville inte ha kostym, det här är mycket snyggare, förklarade han.

En bit längre bort blev Josefine Åhs omkramad av mamma Carina Marklund och pappa Johnny Åhs. Efter tre år på Hotell- och restaurangprogrammet ska Josefine Åhs prova lyckan som expedit på Konsum i Smedjebacken. Men först ska hon fira examen tillsammans med sin klass. Framåt kvällen, efter middag och fika med släktingar samlades återigen studenterna för att festa med sina klasskamrater, eller före detta, för i dag när de vaknar är de inte längre gymnasieelever och kommer aldrig mer att bli det heller.

Mer läsning

Annons